Renk, ışık ve dokunun çağdaş cam sanatında anlatım biçimlerine yansıması
Expressions of colour, light and texture in contemporary glass art
- Tez No: 464357
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cam, renk, ışık, doku, çağdaş sanat, cam sanatı, Glass, colour, light, texture, contemporary art, glass art
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma; Camın plastik ifade olanaklarına ilişkin renk, ışık ve dokunun çağdaş cam sanatındaki kullanımları ve 1950 sonrası Çağdaş Cam Sanatı Tarihi konusunda Türkçe dilindeki kaynak yetersizliğinin giderilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Beş bölümden oluşan araştırmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmış, ikinci bölümünde renk, ışık ve doku ayrı ayrı ele alınmış ve her birinin görsel iletişim aracı olarak tanımları ve biçime yükledikleri anlamsal çözümlemeler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde cam malzemenin sanatsal bağlamda çağdaşlaşma süreci Avrupa ve Uzak kıtalar olmak üzere iki başlık altında incelenmiştir. Dördüncü bölümde renk, ışık ve dokunun cam malzeme ile olan ilişkileri, teknik açıdan camda renk, doku üretme olanakları ve anlatım ilişkilerine yansımaları araştırılmıştır. Son bölümde ise araştırmacının tez konusu bağlamında gerçekleştirdiği kişisel uygulamalara yer verilmiştir. Renk, ışık ve dokunun çağdaş cam sanatındaki kullanımlarının ele alındığı bu araştırmada, her bir ögenin biçime yüklediği anlamların cam malzemesiyle olan ilişkisi göz önüne alındığı örnekler ve kişisel uygulamalarıyla bu kapsamda yapılan diğer araştırma ve uygulamalar önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aims to eliminate the lack of Turkish language resources on the use of color, light and texture on contemporary glass art and the history of post 1950 contemporary glass art. In the introductory part of the five-part research, the purpose, scope and method of the research are explained. In the second part; color, light and texture are handled separately, and the definitions, and the semantic solutions that they have loaded into the form are discussed in detail. In the third part of the study, the process of modernization of glassware in the artistic context was examined under two headings, Europe and the Far East. In the fourth chapter, relations between color, light and texture on glass material, technical aspects of glass color, possibilities of creating texture and expression relations have been researched. In the last part, the personal application which the researcher realized in the context of the thesis is given. In this research, which deals with the use of color, light and texture in contemporary glass art, the implications of each element for the meaning of each factor in relation to the glassware will provide considerable contributions with examples and personal applications taken into consideration in this context.