Heykelden eyleme: Kamusal müdahale sanatı
From sculpture to action: The art of urban intervention
- Tez No: 464358
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELÇUK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamusal heykel, Kamusal müdahale, Sanatsal müdahale, Kent sanatı, Heykel ve çevre, Public sculpture, Urban interventionism, Intervention art, Urban art, Environmental sculpture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kentsel sorunlara getirilen alternatif yaklaşımlar son yıllarda yapılan akademik ve sanatsal çalışmalarla birlikte artış göstermiştir. Çoğu zaman kent teorisi ve siyasal aktivizm ile diyalog halinde oldukları ve çeşitli taktiksel uygulamalar kullandıkları için bu yaklaşımlar, kentlerdeki kamusal alanlar ile eleştirel olarak bağlantılıdır. Politik konuları temsil etmekten ziyade, egemen norm ve ideolojileri sorgulayıp, bunları yeniden yapılandırmak veya karşı çıkarak yeni anlamlar, deneyimler, kavrayışlar ve ilişkiler yaratmak, kısacası kamusal alana müdahil olma endişesi taşırlar. Bu tür müdahil uygulamalar, nadiren kent üzerine yapılan geleneksel çalışmaların bir parçası olarak görülür. Bu araştırma sonucunda kent ve mekan teorisi ile sanatsal ve kültürel pratikler arasındaki artan diyaloğun şehirlere eleştirel yaklaşımlar getirme ve kamusal alan sanatçılarına ilham verme açısından önemli bir potansiyeli olduğu görülmüştür. Tarih boyunca kent mekanı ile yakın ilişki kurmuş olan heykel sanatının bu bağlamda yaşadığı değişimin ve müdahale sanatı ile birlikte yaşadığı dönüşümün ana hatları çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alternative approaches to urban issues has increased in the past years with the conducted academical and artistic studies. Due to being in a dialogue with urban theory and political activism most of the time and using various tactical applications, these approaches are critically associated with public spaces in the cities. Rather than representing political issues, they question the dominant standards and ideologies and reconstruct them, or oppose them to create new points, experiences, perception and relations, shortly, they are concerned with getting involved within public spaces. These sorts of involved applications are rarely seen as a part of traditional studies conducted for the city. Within the light of this research, it has been observed that the increasing dialogue between city and space theories and artistic and cultural practices has a significant potential in creating critical approaches to cities and inspiring public space artists. Having formed a close relation with urban space throughout history, sculpture art's evolution and the transformation it underwent in conjunction with intervention art are highlighted.