Limited ortaklıklarda opsiyon hakları
Option rights in limited liability companies
  1. Tez No: 464462
  2. Yazar: RİFAT CANKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YUSUF AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Limited şirket, limited ortaklık, esas sermaye payının devri, opsiyon, opsiyon hakkı, alım hakkı, satım hakkı, onalım hakkı, geri alım hakkı, öncelik hakkı, katılma hakkı, sürükleme hakkı, yan edim yükümlülüğü
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Opsiyon kelimesi, tercihte bulunabilme yetisi anlamına gelmekle, hukuk dilinde, bir kimsenin karşı tarafın kabulüne ihtiyaç duymaksızın sözleşme akdedebilme ya da mevcut sözleşmeyi değiştirebilme; aynı şekilde bir kimseyi sözleşme akdetmeye ya da mevcut bir sözleşmeyi değiştirmeye zorlayabilme ve bu zorlamanın temelindeki borcun doğumu için borçlu kişinin irade beyanına ihtiyaç duymama kabiliyetini ifade eder. Limited ortaklıklarda ise opsiyonlar, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda açıkça düzenlenmiş olmaları sayesinde esasen ortaksal birer hak ve borç olarak kabul edilmekte ve esas sermaye paylarının devrinde kullanılmaktadır. Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili 577/1-b hükmü, şirket sözleşmesine dercedilen bu hakların geçerliliği hususundaki tartışmaları olumlu bir şekilde sonlandırmışsa da, hangi hakların opsiyon hakkı olarak sınıflandırılacağı ve opsiyon haklarının şekle ve esasa ilişkin şartlarının neler olduğu hususları hâlâ sorgulanmaktadır. Bu çalışmada anılan sorular incelenecek ve mümkün olduğu ölçüde cevaplandırılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Option, meaning the power possessed to make a choice, in legal terminology represents someone's ability to form and/or change a contract without needing the will of the other contracting party declared on the matter; and also the ability to oblige someone to form and/or change a contract without needing his/her wills on creating the obligation itself. In limited liability companies, options are mainly recognized as corporative rights and obligations as a result of their promulgation in Turkish Commercial Code numbered 6102, and used in transferring the capital contributions. Although article 577/1-b of the Turkish Commercial Code positively ends the discussion about the validity of such formulations written in the articles of association, it is still questioned which rights are qualified as option rights and what are the formal and substantive requirements of an option right in order to be fully in force. These questions will be examined throughout with this work and answered if possible. Keywords : The limited liability company, transfer of the capital contributions, option, option right, call option, purchase right, put option, preemption right, right of first offer, tag-along right, drag-along right, obligation of further material contribution.