Dede Korkut kitabı'nın Türkiye'deki popüler yayınları üzerine bir inceleme
A research on popular editions of the book of Dede Korkut in Turkey
- Tez No: 464517
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dede Korkut Kitabı, Destan, Boy, Hikâye, Popüler Kitap, Türkiye, The Book of Dede Qorqut, Epik, Epos, Narrative, Popular Books, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Dede Korkut Kitabı üzerine Türkiye'de 1916–2015 yılları arasında tez, makale, kitap ve sanatsal formlu bilimsel, popüler ve sanatsal 1638'den fazla miktarda yayın yapılmıştır. Bu çalışmada yüz yıllık süreçte Dede Korkut Kitabı'nın Türkiye'deki popüler yayınlarının üretim ve yayım işleyişi ele alınmıştır. Örnekleme yöntemiyle seçilen 456 popüler yayının künye bilgileri üzerinden“kitap-yazar-dönem-okur hedef kitle”ana ölçütleriyle, nicelik/nitelik merkezinde analizleri yapılarak, yayınların üretiminde ve yayımında bu unsurların etkileri etüt edilmiştir. Bunun yanı sıra onar yıllık dönem aralığındaki yayımlardan örnekleme yöntemiyle seçilen yayınlar metinlerarasılık bağlamında incelenmiştir. Giriş ve dört bölümden oluşan çalışmanın araştırma alanını Millî Kütüphane katalogları ile Türkiye'de yayımlanmış kimi biyografik yayınlardan oluşmaktadır. Disiplinlerarası yaklaşımla ele alınan çalışmada, metinlerarasılık kavram ve kuramlarının yanı sıra istatistik alanının ölçme düzeyleri (ölçekler) ve istatiksel seri yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak da Türkiye'de yayımlanan popüler Dede Korkut Kitabı yayınlarında genel olarak belli ölçülerde altmetinden hangi sebep ve saiklerle uzaklaşıldığı tespit ve tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, between 1916-2015 more than 1638 scientific, popular and artistic Works including theses, articles and books on the Book of Dede Korkut were published. In this work, production and publishing process of teh popular publications about The Book of Dede Korkut within a-100-years period was studied. Based on the imprint information of 456 popular publications, which were chosen with the exemplification method, with the main criterion of“book-writer-reader-target audience”, analysing them in terms of quality and quantity, the effects of tehese elements on the production and the publication of the works were studied. Besides, works chosen with the exemplification method among the publications which belong to 10-year periods were studied within the context of interteştuality. The research are of this work, which includes an introduction and four parts, consists of The National Library catalogues and some biographical publications published in Turkey. In tehs work studied with an interdisciplinary approach, along with the concepts and theories of interteştuality, quantification levels (scales) of statistics and the methods of statistical data were used. As a result, the reasons and motives of the alienation from the subtext in the popular publications on The Book of Dede Korkut published in Turkey were determined and indicated.