Ahmet Ümit'in ve Petros Markaris'in polisiye romanlarında sosyal hayat
Soci̇al li̇fe as depi̇cted i̇n the detecti̇ve novels of Ahmet Ümi̇t and Petros Markari̇s
  1. Tez No: 464526
  2. Yazar: OLGA DRİTSA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM ARDALI BÜYÜKARMAN, PROF. DR. DAMLA DEMİRÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Ümit, Petros Markaris, polisiye roman/edebiyat, toplumsal yaşam, Türkiye, Yunanistan, Ahmet Ümit, Petros Markaris, detective fiction, social life, Turkey, Greece
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Ahmet Ümit'in ve Petros Markaris'in eserlerinde toplumsal yaşamın nasıl sunulduğu incelenmiştir. İlk bölümde toplum-edebiyat ilişkisi ele alınarak dedektif/polisiye edebiyatın ilk ortaya çıktığı ve geliştiği ülkelerdeki tarihine ve geçirdiği aşamalara kuşbakışı bir göz atılmıştır. Sonrasında, polisiye edebiyatın ele alınan ülkelerde ve yazarlarda ne şekilde geliştiğine değinilmiştir. Çalışmamızda ana kaynak olarak yazarların polisiye romanları kullanılmıştır. Bununla birlikte, belirli durumlar – siyasi ideolojiler, yolsuzluk, ekonomik durumu vb. – ve verilen örnekler, her defasında, mevcut gerçeklik bağlamında yorumlanarak sunulmaya gayret edilmiştir. Ele alınan ülkelerde polisiye roman ile günlük yaşam birbirine bağlanarak şu görüş savunulmuştur: Edebiyat ile toplum arasında yadsınamaz bir bağ vardır ve polisiye edebiyat yaklaşık bir buçuk yüzyıldır toplumsal romanın yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with an exploration into the world of detective fiction. Our“journey”is dedicated in two contemporary detective writers of Turkey and Greece. While reading the works of Ahmet Ümit and Petros Markaris the emphasis is laid on the social life depicted in the pages of each detective novel. Detective fiction is an ideal mirror of a community in every period of time, and this special feature we are going to take advantage of. The theoretical background of the thesis includes the relation between literature and society as long as how social problems, current social trends or economical and political issues and are captured in paper. The history of detective fiction in the countries where was at first created and developed as long as a short history of detective fiction's evolution in both countries will be presented as well. Μoreover, a categorisation has been created and by using examples of of each novel such as political ideologies, corruption issues, women characters as evidence for the relation btw literature and society. The relation between literature and society is undeniable and and it supports the concept that detective fiction has has replaced the social novel for more than one century.