Üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin toplumsal cinsiyet rollerine kültürlerarası duyarlılığa ve risk faktörlerine göre yordanması
Predicting the psychological resilience levels of college students according to gender roles, intercultural sensitivity and risk factors
- Tez No: 464525
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA YÜKSEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Toplumsal Cinsiyet, Kültürlerarası Duyarlılık, Risk Faktörleri, Üniversite Öğrencileri, Psychological Resilience, Gender, Intercultural Sensitivity, Risk Factors, College Students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin toplumsal cinsiyet rollerine, kültürlerarası duyarlılığa, risk faktörlerine ve kişisel değişkenlere göre yordanmasını incelemeye yönelik olarak yapılmış olan betimsel bir çalışmadır. Araştırma evrenini; 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli, Avrupa Yakası, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmuştur. Belirtilen evrenden küme örnekleme yöntemi kullanılarak 519 üniversite öğrencisi, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada gerekli verileri elde etmek için“Kendini Toparlama Gücü Ölçeği (Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği)”,“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”,“Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği”,“Risk Faktörlerini Belirleme Listesi”ve“Kişisel Bilgiler Formu”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS21 Paket Programı'ndan yararlanılmıştır. Araştırmada, üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin toplumsal cinsiyet rollerine, kültürlerarası duyarlılığa, risk faktörlerine ve cinsiyete göre anlamlı bir biçimde yordanıp yordanmadığını belirleyebilmek için Basit Regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca, öğrenim görülen fakültelere göre üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için Varyans Analiz Tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, toplumsal cinsiyet rolleri, kültürlerarası duyarlılık düzeyi ve risk faktörlerine sahip olma değişkenlerinin, üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin anlamlı yordayıcıları olduğu görülmüştür. Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutuma sahip olan üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık puan ortalaması, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin geleneksel tutuma sahip olan öğrencilerin psikolojik dayanıklılık puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kültürlerarası duyarlılık düzeyi yüksek olan üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık puan ortalaması, kültürlerarası duyarlılık düzeyi düşük olan öğrencilerin psikolojik dayanıklılık puan ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Risk faktörlerine sahip olan üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık puan ortalaması, risk faktörlerine sahip olmayan öğrencilerin psikolojik dayanıklılık puan ortalamasından anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninin, üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri üzerinde anlamlı bir yordayıcı olmadığı görülmüştür. Kadın üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık puan ortalaması ile erkek öğrencilerin psikolojik dayanıklılık puan ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Farklı fakültelerde (Eğitim, Mühendislik ve Sanat Tasarım) öğrenim görmeye göre üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Farklı fakültelerde öğrenim gören öğrencilerin psikolojik dayanıklılık puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study intended to examine how college students' psychological resilience levels are predicted according to gender roles, intercultural sensitivity, risk factors and personal variables. The study universe consists of college students attending Yıldız Technical University on the European side of Istanbul in 2015-2016 academic year. A study sample of 519 college students were selected from the study universe by using the cluster sampling method. To obtain the data required for the study, the researchers used the“Psychological Resilience Scale”,“Gender Roles Attitude Scale”“Intercultural Sensitivity Scale”,“List for Identifying Risk Factors”and a“Personal Information Form”. SPSS 21 Software Package was used for data analysis. Simple Regression Analysis was performed to determine whether the psychological resilience levels of college students are significantly predicted according to gender roles, intercultural sensitivity, risk factors and gender. Moreover, Variance Analysis Technique was used to determine whether there was any significant difference among the psychological resilience levels of the college students according to the faculties attended. At the end of the study, it was observed that the variables of gender roles, intercultural sensitivity level and possessing risk factors were significant predictors of the physiological resilience levels of college students. The college students with egalitarian views about gender roles were found to have significantly higher mean psychological resilience scores than those students with traditional attitudes toward gender roles. The college students with high intercultural sensitivity were shown to have significantly higher mean psychological resilience scores than those students withlower intercultural sensitivity. Mean psychological resilience scores were significantly lower among the college students with risk factors when compared to those who do not present any risk factors. It was found that the variable of gender is not a significant predictor of psychological resilience levels among college students. There was no significant difference between the mean psychological resilience scores of female and male college students. It was found that there was not a significant difference among psychological resilience levels of college students according to studying in different faculties (Education, Engineering or Art and Design Faculties). No significant difference was detected among the mean psychological resilience scores of the students attending different faculties.