Anaokulu ve ilkokul birinci sınıfa devam eden 60-71 aylık çocukların zihinsel-dil gelişimleri açısından ilkokula hazır oluş düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of school readiness levels of kindergarten and first grade children at 60-71 months in terms of their mental-language development
- Tez No: 464531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİYE CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anaokulu, Okula Başlama Yaşı, Okula Hazır Oluş, Zihinsel-Dil Gelişimi, Kindergarten, School Entrance Age, School Readiness, MentalLanguage Development
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, anaokuluna ve ilkokul birinci sınıfa devam eden 60-71 aylık çocukların zihinsel-dil gelişimleri açısından ilkokula hazır oluş düzeylerini karşılaştırmaktır. İlişkisel tarama modelindeki çalışmanın örneklemini İstanbul ilinde bulunan anaokuluna ve ilkokul birinci sınıfa devam eden 60-71 aylık 343 çocuk oluşturmuştur. Çocukların zihinsel-dil gelişim puanları, öğretmenler tarafından doldurulan Polat Unutkan (2003) tarafından geliştirilen“Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği”nin gelişim formundaki“Zihinsel ve Dil Gelişimi Ölçeği”ile elde edilmiştir. Çocuklardan elde edilen puanlar için, anaokuluna devam eden 60-65 aylık çocuklar, anaokuluna devam eden 66-71 aylık çocuklar, ilkokul birinci sınıfa devam eden 60-65 aylık çocuklar ve ilkokul birinci sınıfa devam eden 66-71 aylık çocuklar olmak üzere dört alt grup arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Her grup içinde okul öncesi eğitim alma durumu, cinsiyet, kardeş sayısı, anne ve baba eğitim durumunun çocukların puanları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada frekans analizi, ilişkisiz örneklemler için t test analizi, tek yönlü varyans analizi ve iki faktörlü varyans analizi kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçlarına göre anaokuluna devam eden çocukların ve 66-71 aylık çocukların ilkokula hazır oldukları görülürken, ilkokula devam eden ve 60-65 aylık çocukların ilkokula hazır olmadıkları görülmüştür. Anaokuluna devam eden 60-65 aylık çocuklar arasında okul öncesi eğitim ve kardeş sayısına göre, ilkokul birinci sınıfa devam eden 60-65 aylık çocuklar arasında ise okul öncesi eğitim, kardeş sayısı, anne ve baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca, çalışmada anaokuluna devam eden 66-71 aylık çocuklar arasında anne ve baba eğitim durumuna göre, ilkokul birinci sınıfa devam eden 66-71 aylık çocuklar arasında okul öncesi eğitim, cinsiyet, anne ve baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılık saptanmıştır. Bu bulgular ışığında 60-65 aylık çocukların ilkokul yerine okul öncesi eğitim alması, çocukların okula başlama kararının velilere bırakılmaması, çalışmanın diğer gelişim alanları için de yapılması gibi öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare school readiness levels of kindergarten and first grade children at 60-71 months in terms of their mental-language development. The sample of the research in relational screening model is 343 kindergarten and first grade children at 60-71 months in İstanbul. Mental-language development points of children were obtained from that teachers filled in“Zihinsel ve Dil Gelişimi Ölçeği”in the development form of“Marmara İlköğretime Hazır Oluş Ölçeği”developed by Polat Unutkan in 2003. For points of children, comparisons were made between four groups that consist of kindergarten children at 60-65 months, first grade children at 60-65 months, kindergarten children at 66-71 months and first grade children at 66-71 months. Comparisons were also made according to early childhood education, gender, number of sibling, mother and father educational status within each group. In the research, frequency analysis, independent samples t test analysis, one-way ANOVA and two-way ANOVA were used. According to the results of these analyses, while kindergarten children and 66-71 months children are ready for primary school, first grade children and 60-65 months children are not ready for primary school. There were statistically significant difference between kindergarten children at 60-65 months according to early childhood education and number of sibling and between first grade children at 60-65 months according to early childhood education, number of sibling, mother and father educational status. In addition, in this study, there were statistically significant difference between kindergarten childen at 66-71 months according to mother and father educational status and between first grade children at 66-71 months according to early childhood education, gender, mother and father educational status. When these results were considered, 60-65 months children should receive early chilhood education instead of primary education and the decision of school entrance age of children should not be of their parents. In addition, this research can be made for other developmental areas.