Gelişmekte olan ülkelerde iş çevrimlerinin özellikleri ve dinamik stokastik genel denge modelleri ile tahmini: Türkiye örneği
Properties of business cycles in developing countries and estimation of dynamic stochastic models: Turkish case
  1. Tez No: 464543
  2. Yazar: BEKİR AŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İş Çevrimleri, Gelişmekte Olan Ülkeler, DSGE Modelleri, Business Cycles, Developing Countries, DSGE Models
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Gelişmekte olan ülke iş çevrimlerinin karakteristik ve istatistiki özelliklerini belirlemek, teorik modellerin oluşturulmasında ve tahmin edilmesinde kritik öneme sahiptir. Literatürde iş çevrimlerinin özelliklerini belirlemek için yapılan çalışmalarda küçük örneklemlerle analiz yapıldığı için elde edilen sonuçlar subjektif ve seçilen ülkelere bağlı olmaktadır. Bu sorunlardan kaçınmak için geniş bir örneklem oluşturularak, gelişmekte olan ülkelerin iktisadi dalgalanmalarının karakteristik ve istatistiki özellikleri, klasik ve büyüme devreleri incelenerek, tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca gelişmekte olan ülke iş çevrimlerinin arkasındaki dinamikleri ve farklı yapısal şokların iş çevrimleri üzerindeki etkilerini inceleyebilmek için, ülke spreadi ve çalışan sermaye kısıtı gibi finansal katılıkların eklendiği, reel iş çevrimi modeli tahmin edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda kalıcı verimlilik şoku, geçici verimlilik şoku, dünya reel faiz şoku, tercihler şoku ve yurt içi harcamalar şokunun dahil edildiği model tahmin edilmiştir. Yapısal şokların iktisadi dalgalanmalara olan katkısını incelemek için varyans ayrıştırması tekniği kullanılmıştır. Modelin yapısal parametrelerini tahmin edebilmek için, Türkiye'nin 1987'nin birinci çeyreği ile 2015'in son çeyreğini kapsayan zaman aralığındaki makroekonomik verileri kullanarak, Bayesyen tahmin tekniği uygulanmıştır. Genişletilmiş reel iş çevrimi modelinin tahmininden elde edilen sonuçlara göre çıktı büyümesinde kalıcı verimlilik şoku en önemli role sahiptir. Dünya reel faiz şoku ve yurt içi harcamaları şoku iş çevrimleri üzerindeki etkisi önemsizdir. Bu sonuçlara ek olarak, modele dahil edilen finansal katılıklardan ülke spreadi ve çalışan sermaye kısıtının, hangisinin iktisadi dalgalanmalar üzerinde daha etkin olduğu araştırılmış ve ülke spreadinin iktisadi dalgalanmalar üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Identifying the characteristics and statistical properties of developing country business cycles is essentials as these often form the basis for the construction and estimation of theoretical business cycle models. Existing studies on the properties of business cycles in developing countries are generally based on small samples which may hinder the generalization of results. In order to avoid these problems, this thesis documents the business cycle characteristics and statistics, or so-called“stylized facts”, for a larger set of countries by examining the classical and growth cycle. Then, the dynamics of developing countries and macroeconomic effects of different structural shocks are investigated using a small open economy real business cycle model and its several extensions with country spread and working capital constraints. Alternative models include several theoretical exogenous shocks, such as those to temporary and permanent productivity, world interest rates, preferences, and domestic spending, as driving forces. The variance decomposition technique is implemented to assess the role played by these shocks in driving business cycles. The structural parameters of the models are estimated using Bayesian approach using Turkish data over the first quarter of 1987 to the last quarter of 2015. The results indicate that output is mostly driven by trend growth shocks, while temporary shocks are relatively less important. Although empirical results generally favor the stochastic trend model an extended model which has different shocks and various financial frictions can be a viable alternative to explain economic fluctuations. In addition to these results, the effects of financial frictions are considered, working capital versus spread links to the expected future productivity, the latter has more important role on the fluctuations of macroeconomic variables.