Darüssaade Ağası Hacı Beşir Ağa ve hayratı
Darussaade Agası Hadji Beshir Aga and his charities
- Tez No: 464545
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hacı Beşir Ağa, Harem, Osmanlı Devleti, Vakıf, Hadji Beshir Aga, Hareem, Ottoman State, Vaqf
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Hacı Beşir Ağa, 1717 yılında Kızlar Ağalığı görevine atanmıştır. 1746 yılında görevi başında vefat etmiştir. Kızlar Ağaları arasında aralıksız 29 yıl boyunca görevi icra eden tek örnek isimdir.Hacı Beşir Ağa 1730 yılında Patrona Halil ve yandaşlarının ortadan kaldırılmasında oynadığı önemli rol sayesinde Sultan I. Mahmud üzerinde elde ettiği nüfuzu kullanarak, Osmanlı Devleti'nin iç ve dış siyasetinde etkili olmuştur.Hacı Beşir Ağa, elde ettiği kazancın önemli bir kısmını iyi bir Müslüman olarak Osmanlı toplumunun yararına vakfetmiştir. Vakıf eserleri arasında eğitim hizmetleri, dini hizmetler ve sosyal hizmetleri içine alan yapılar ön plana çıkmaktadır. Başta İstanbul olmak üzere Osmanlı coğrafyasının birçok yerinde cami, medrese, çeşme ve kütüphane gibi hayratı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hadji Beshir Aga was assigned as Black Enuch in 1717. He died in 1746, while he was still on duty. He is the only specimen to maintain the duty of Kizlar Agasi, 29 years continuously amongst other Black Enuches.Hadji Beshir Aga was so effective at both domestic and foreign policy of Ottoman State using his influence on the Sultan Mahmud I that he got by the help of his role in Patrona Halil Rebellion's putting down in 1730.Hadji Beshir Aga, as a good muslim, made most of his income over to Ottoman society's service. Amongst his Waqf Works, buildings for educational, religious and social services are prominent. He had many charities in the cities of Ottoman Geography, especially in Istanbul.