Nuruosmaniye Kütüphanesi 4297 numaralı Münşeât Mecmuası (1672-1705) inceleme-metin
Nuruosmaniye Library Münşeat Magazine no. 4297 (1672-1705) study-text
- Tez No: 874382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Münşeat Mecmuası, Mektup, II. Viyana Kuşatması, Kamaniçe Kuşatması, Münşeât Magazine, Letter, Second Siege Of Vienna, Siege Of Kamaniçe
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Nuruosmaniye Kütüphanesi 4297 numaralı ve“Münşe'ât Ta'lîk”başlığı ile kaydedilmiş olan bu eser, 1672-1705 yılları arasında Mekke Şeriflerine, Kırım Hanlarına, İran, Fas, Özbek, Hind ve Hârizm sultanlarına gönderilmiş olan nâme-i hümayun ve sadrazam mektuplarını ihtivâ eden bir münşeât mecmuasıdır. Münşeâtta ayrıca sadrazamlardan şeyhülislamlara, ulemaya, dârüssaade ağası, mirahur ağa gibi devlet görevlilerine yazılan mektuplarda yer alır. Ayrıca yine sadrazamlar tarafından Mısır, Bosna, Uyvar, Budin, Eğri, Tımışvar, Rumeli, Adana, Diyarbekir, Şam gibi ülke genelindeki pek çok eyaletin valilerine yazılmış mektuplar yer almaktadır. Eserimizi inceleyen okuyucu Mekke şeriflerine gönderilen mektuplarda Mekke ve civarının sükûnu, hacıların gidiş-gelişindeki güvenliğin sağlanması ve Mekke şeriflerinin tebdili gibi konularda Şerif Berekât ve Şerif Ahmed'e yazılan mektuplara erişebilecektir. Kırım hanları Selim Giray, Murad Giray ve II. Hacı Giray'a gönderilen mektuplarda ise hanların Kamaniçe, ikinci Lehistan seferi ve Çehrin kuşatmasına davet edilmesini, Bahçesaray antlaşmasını, Kırım hanlarının tebdilini ve hanlığın iç işlerine dair çeşitli konularda bilgi bulabilecektir. Eserin içerisinde en çok yer ayırılan mektuplar 1683 yılında gerçekleşen II. Viyana Kuşatması ve kuşatma sonrasında sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yazmış olduğu mektuplardır. Burada okuyucu kuşatma öncesinde, kuşatma sırasında ve sonrasında sadrazamın ortaya koyduğu idarî ve siyasi yönetime tanık olacaktır. Kuşatmalar haricinde eserin son bölümünde Osmanlı Devleti'nin iç ve dış siyasetine ve diplomasisine tanık olabileceğimiz mektuplarda yer almaktadır, bu mektuplar padişah adına yazılan nâmei hümayunlardır ve 5 ve 6 Numaralı Nâme-i Hümayun Defterlerinde yer almaktadır. Eserdeki birçok mektup Köprülü Fazıl Ahmed Paşa, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Kara İbrahim Paşa ve Sarı Süleyman Paşa gibi 1672-1687 yılları arasında sadrazamlık görevini îfâ eden kişiler tarafından yazılmıştır. Bu dönemde sadrazamlar tarafından yazılan mektuplara dair pek fazla arşiv kaydı yoktur, bu durum incelemiş olduğumuz münşeât mecmuasının tarihî önemini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work, numbered 4297 in Nuruosmaniye Library and recorded under the title“Münşe'ât Ta'lîk”, contains the nâme-i hümayun and grand vizier letters sent to the Sheriffs of Mecca, the Khans of Crimea, the sultans of Iran, Morocco, Uzbek, India and Khwarezm between 1672 and 1705. It is a collection of information that contains: Münşeât is also included in the letters written from grand viziers to sheikh-ul-islams, ulema, and state officials such as Dârüssaade Ağası and Mirahur Ağa. There are also letters written by the grand viziers to the governors of many provinces throughout the country such as Egypt, Bosnia, Uyvar, Budin, Eğri, Tımışvar, Rumelia, Adana, Diyarbekir and Damascus. The reader who examines our work will be able to access the letters sent to the sheriffs of Mecca, written to Şerif Berekat and Şerif Ahmed, on issues such as the peace of Mecca and its surroundings, ensuring the security of the pilgrims' arrival and departure, and the replacement of the Mecca sheriffs. Crimean khans Selim Giray, Murad Giray and II. Hacı Giray in the letters sent to, one can find information about the invitation of the khans to Kamaniçe, the second Polish campaign and the siege of Çehrin, the Bahçesaray treaty, the transfer of the Crimean khans and various issues regarding the internal affairs of the khanate. The letters that receive the most space in the work are those of Vienna Siege II, which took place in 1683. These are the letters written by Grand Vizier Merzifonlu Kara Mustafa Pasha during the Siege of Vienna and after the siege. Here, the reader will witness the administrative and political management put forward by the grand vizier before, during and after the siege. Apart from the sieges, the last part of the work contains letters in which we can witness the internal and external politics and diplomacy of the Ottoman Empire. Among these letters, the Nâme-i Hümayuns written in the name of the sultan are included in the Nâme-i Hümayun Books No. 5 and 6. Many letters in the work were written by people who served as grand vizier between 1672 and 1687, such as Köprülü Fazıl Ahmed Pasha, Merzifonlu Kara Mustafa Pasha, Kara İbrahim Pasha and Sarı Süleyman Pasha. There are not many archive records regarding the letters written by the grand viziers during this period, and this increases the historical importance of the münşeât magazine we have examined.