Psikologların kullandığı mizah tarzları ile sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysi̇s of the relationship between humor styles and sociotropic-autonomi̇c personality characteristics of psychologists use
  1. Tez No: 464615
  2. Yazar: ATAKAN AYVAZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYŞEGÜL YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: mizah, sosyotropi, otonomi, kişilik, psikolog, humor, sociotropy, autonomy, personality, psychologist
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
127 psikoloğun örneklem olarak alındığı araştırmada, psikologların sosyodemografik özellikleri, kullandıkları mizah tarzları, gösterdikleri sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre psikologların en çok kullandığı mizah tarzının Katılımcı (Sosyal) Mizah olduğu görülmüştür. Daha sonra sırasıyla Kendini geliştirici, Kendini Yıkıcı ve Saldırgan Mizah tarzlarını kullandıkları bulunmuştur. Bu bulgulardan hareketle psikologların olumlu mizah tarzlarını daha çok kullandığı görülmektedir. Psikologların Sosyotropik-Otonomik Kişilik özelliklerine baktığımızda, psikologların otonomik (insanlardan bağımsız) kişilik özelliklerinin, sosyotropik (insanlara bağımlı) kişilik özelliklerine göre daha baskın olduğu görülmektedir. Katılımcıların en çok gösterdiği sosyotropik kişilik özellikleri sırasıyla Ayrılık Kaygısı, Onaylanmama Kaygısı ve Başkalarını Memnun Etme olarak bulunmuştur. Katılımcıların en çok gösterdiği otonomik kişilik özelliğinin sırasıyla Kişisel başarı, Özgürlük ve Yalnızlıktan Hoşlanma olduğu görülmüştür. Bu araştırmadaki tüm literatür çalışmaları ve araştırmanın kendi bulguları göz önünde bulundurulduğunda bütün uyumlu mizah tarzları (katılımcı ve kendini geliştirici mizah), uyumlu kişilik özellikleriyle (örn. Bireydeki sosyotropik-otonomik kişilik özelliklerinin dengeli olması), olumlu başa çıkma mekanizmalarıyla, pozitif duygu halleriyle, uyumlu insan ilişkileriyle, eğlenceli olmayla, hayattan zevk alma ve tatmin olma ile ilişkili bulunmuştur. Araştırmanın sonuçlar bölümünde, bu bulgulara dayanarak çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study in which 127 psychologist samples were taken, sociodemographic characteristics of psychologists, humor styles used, sociotropic-autonomic personality traits and relationships between these variables were examined. According to the findings obtained in the research, it is seen that the style of humor most used by psychologists is Affiliative Humor. Later they found themselves using Self-Enhancing, Self-Defeating, and Aggressive Humor styles respectively. From these findings, psychologists seem to use more positive humor styles. When we look at the sociotropic-autonomic personality traits of psychologists, it is seen that the autonomic personality traits of psychologists are more dominant than the sociotropic personality traits. The sociotropic personality traits most frequently shown by the participants were the Concern About Disapproval, Attachment/Concern About Separation, and Pleasing Others. It is seen that the autonomic personality characteristic that participant showed the most is Individualistic or Autonomous Achievement, Mobility/Freedom from Control of Others, and Preference for Solitude. All the literature studies in this research and the research's own findings are taken into account all of the coherent humor styles (Affiliative Humor and Self-Enhancing) has been found to be associated with useful personality traits (eg. the balance of sociotropic and autonomic personality characteristics of the individual) positive coping mechanisms, positive emotional states, harmonious human relations, being amusing, enjoyment and satisfaction. In the conclusion part of the study, several suggestions were developed based on these findings.