Türk müziği tarihi evrelerinde kemanın yeri
The place of the vi̇oli̇n i̇n the hi̇stori̇cal stages of Turki̇sh musi̇c
  1. Tez No: 464616
  2. Yazar: HÜSEYİN DALKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA TANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Türkler, Keman, Music, Turks, Violin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türk musikisinde kemanın tarihi 18.yy'a dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, tarihsel bir yöntem izleyerek eldeki bulgularla, kemanın Türk müziğinde konumunu ve geçmişini araştırmaktır. Batı sazı olan kemanın Türk musikisinde kullanılmadan önce ıklığ, kemançe, ayaklı keman, sinekeman olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kemanın Türk dünyasında ilk kullanıcılarından başlayarak, kemani ünvanına sahip kişilerin biyografileri ve eserleri incelenmiştir. Osmanlı'da saraya bağlı müzik eğitimin verildiği okullarda keman eğitimi 1846 yılında verildiği görülmektedir. 1846 yılında Muzika-i Hümayun'da yetişen kemancılar ve keman eğitimcilerinin kısa biyografilerine yer verilmiştir. Yabancı müzisyenlerin müziğimize katkılarından bahsedildiği bu çalışmada kemanın tarihi evrelerden günümüze kadar musikimizin her alanında kullanıldığı belirtilmiştir. Günümüzde keman klasik Batı müziğinde, klasik Türk müziğinde, Popüler müziklerde, Türk Halk müziğimizde ve Müziksel şölenlerde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The history of the violin in Turkish music is based on 18th century. The purpose of this work is to investigate the position and history of the violin in Turkish music, following the historical method and finding the findings at hand. It is known that the violin, which is a Western instrument, is used in the Turkish music before it is used, iklig, violin, footed violin. Beginning with the person who introduced Violin Turks, Biographies and works written by people with violinist. In the Ottoman Empire, Sarah's music education provided violin education in school in 1846 This study examines the efforts of foreign violinist and composers in our country. It is stated that the violin is used in every field of music from the historical stages to the day. Today, violin is used in classical western music, classical Turkish music, popular music, Turkish folk music and musical festivals.