Küreselleşme sürecinde yükselen piyasa ekonomilerine yönelik kısa vadeli yabancı sermaye girişleri ve iktisadi büyüme ilişkisinin analizi
The analysis of the relationship short-term foreign capital inflows to emerging market economies and economic growth in the globalization era
  1. Tez No: 464633
  2. Yazar: ÖMER FARUK BİÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE TUNÇSİPER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Vadeli Sermaye Akımları, İktisadi Büyüme, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Otoregresif Panel Veri Analizi, Sistem Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi, Short-Term Capital Flows, Economic Growth, Emerging Market Economies, Autoregressive Panel Data Analysis, System Generalized Method of Moments
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Çalışmada, 1992-2003 ve 2004-2014 alt dönemlerinde dışa açıklık seviyesi düşük ve dışa açıklık seviyesi yüksek olarak gruplandırılan toplam 26 yükselen piyasa ekonomisi için kısa vadeli sermaye hareketleri ve iktisadi büyüme arasındaki ilişki ampirik olarak incelenmiştir. Bu ilişkinin incelenmesinde, otoregresif panel veri tahmincilerinden Arellano ve Bover / Blundell ve Bond tarafından geliştirilen Sistem Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi kullanılmıştır. 1992-2003 döneminde dışa açıklık seviyesi düşük olan yükselen piyasa ekonomilerinde kısa vadeli sermaye akımlarının gayri safi yurtiçi hasıladaki payında meydana gelen artış, iktisadi büyümeyi pozitif yönde etkilemektedir. Aynı dönemde dışa açıklık seviyesi yüksek olan yükselen piyasa ekonomilerinde ise iki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanılamamıştır. 2004-2014 dönemi incelendiğinde, bu dönemde her iki ülke grubunda kısa vadeli sermaye akımlarının gayri safi yurtiçi hasıladaki payında meydana gelen artışın iktisadi büyümeyi pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda kısa vadeli sermaye akımlarının iktisadi büyüme üzerindeki etkisi de bu dönem içerisinde artmıştır. Elde edilen sonuçlar, kısa vadeli sermaye hareketlerine ilişkin argümana ve literatürdeki çalışmalarla paralellik göstermektedir. Buna göre, kısa vadeli sermaye girişleri iktisadi büyüme üzerinde bir canlılık meydana getirirken, kısa vadeli sermayenin ülkeleri terk etmesi ise durgunluğa ve finansal krizlere yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
In paper, the relationship between short-term capital flows and economic growth is ampirically investigated for the total 26 emerging market economies that are classified as the lower opening level and the higher opening level at 1992-2003 and 2004-2014 sub periods. In investigating this relationship, System Generalized Method of Moments, which is one of autoregressive panel data estimators and produced by Arellano and Bover / Blundell and Bond is used. The rise in the share of short-term capital flows into gross domestic product positively affects economic growth for the emerging market economies that have a lower opening level in 1992-2003 period. In the same period, there isn't a statistically significance relationship between two variable for the emerging market economies that have a higher opening level. When investigated 2004-2014 period, it is maked out that the rise in the share of short-term capital flows into gross domestic product positively affects economic growth for both of country group on this period. At the same time, the effect of short-term capital flows on the economic growth also increase within this period. The results obtained are paralleled the argument about short-term capital flows and the literature. Accordingly, short-term capital outflows in case cause the recession and the financial crisis, whereas short-term capital inflows cause booming on economic growth.