Küreselleşme sürecinde ticari ve finansal açıklık: BRICS-T ülkeleri örneği
Trade and financial openness in the globalization process: BRICS-T example
  1. Tez No: 911211
  2. Yazar: SERAY ERBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM YAPAR SAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Finansal Liberalizasyon, BRICS-T Ülkeleri, Ticari Açıklık, Finansal Açıklık, Globalization, Financial Liberalization, BRICS-T Countries, Trade Openness, Financial Openness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Neo-liberal iktisadi politikaların hissedilmeye başlandığı, ekonomilerin dışa açıldığı ve emek, mal ve sermaye piyasalarında yeniden yapılandırma politikalarının uygulandığı süreçte, hem yeni mal ve hizmet üretimi hem de bu yeni üretim sürecinin finansmanı yeni bir gündem haline gelmiştir. Bu yeni süreci idame edebilmek amacıyla yeni ekonomik birlikler oluşturulmaya başlanmıştır. Bu yeni birliklerin en önemlilerinden birinin de BRICS ülkeleri olduğu bilinmektedir.“Küreselleşme”olarak isimlendirilen söz konusu sürecin finansal piyasaları da etkilediği görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin büyük kısmının 20. yüzyılın sonlarında finansal ekonomilerini liberalleştirmeye yöneldikleri görülmektedir. Bu yöneliş finansal liberalizasyon olarak isimlendirilmektedir. Analiz edilen ülkeler olan BRICS, küresel dünyada büyümenin önündeki ana itici güç olarak adlandırılmaktadır. BRICS ülkeleri hızlı büyüyen ve yükselen piyasa ekonomisine sahip ülkelerdir. Yükselen piyasa ekonomileri demek kişi başına düşen geliri, düşük ve orta gelirli gelişmekte olan ülkeleri içermesi anlamına gelmektedir. Çalışmanın amacı BRICS-T ülkelerinin makro ekonomik göstergelerini karşılaştırarak ayrı ayrı incelemektir. Çalışmanın birinci bölümünde küreselleşme kavramının tanımı, boyutları ve yaklaşımları ile kısaca tarihine; ayrıca ticari açıklık ve finansal açıklık kavramlarına yer verilecektir. İkinci bölümde, küresel ticaret ve sermaye akımları ile ilgili göstergeler çeşitli grafiklerle aktarılacaktır. Üçüncü bölümde ise çalışmanın esas konusu olan BRICS-T ülkerinde ticari ve finansal açıklık konusu anlatılacaktır. Bu bölümde BRICS-T'nin tarihsel gelişimi, dünya ekonomisindeki yeri, ülkelerin dışa açılma süreçleri, ülkelerin finansal liberalizasyon süreçleri ile ticari ve finansal açıklık göstergeleri aktarılmaya çalışılarak konuya nokta konulacaktır.
Özet (Çeviri)
In the process where neo-liberal economic policies began to be felt, economies opened up, and restructuring policies were implemented in labor, goods, and capital markets; both the production of new goods and services and the financing of this new production process became a new agenda. To sustain this new process, new economic alliances began to be formed. It is known that one of the most important of these new alliances is the BRICS countries. The financial markets of this process, called“globalization,”also affect financial markets. It is observed that a significant portion of developing countries leaned towards liberalizing their financial economies in the last quarter of the 20th century. This tendency is referred to as financial liberalization. The BRICS countries, addressed in the study, are referred to as the driving force behind the growth in the global economy. BRICS coutries are rapidly growing and emerging market economies. Emerging market economy refers to regions with low and middle income levels in developing regions. The aim of this study is to compare the macroeconomic indicators of BRICS-T countries. In the first part of the study, the definition of globalization, its dimensions, approaches, and a brief history will be provided; also, the concepts of trade openness and financial openness will be discussed. In the second part various indicators related to global trade and capital flows will be presented through different graphs. In the third part, the main topic of the study, the issue of trade and financial openness in BRICS-T countries, will be explained. In this section, the historical development of BRICS-T, its place in the global economy, the process of these countries opening up to the world, and their financial liberalization processes will be discussed by presenting the indicators of trade and financial openness, concluding the subject.