Yerli turistlerin Doğu Karadeniz mutfağına ilişkin görüşleri
Views of local tourists on Eastern Black Sea cuisine
- Tez No: 464644
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AVCIKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mutfak, Mutfak Turizmi, Yöresel Mutfak, Doğu Karadeniz Mutfağı, Trabzon, Cuisine, Culinary Tourism, Regional Cuisine, Eastern Black Sea Cuisine, Trabzon
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Günümüzde artık yöresel mutfakların bir turizm ürünü olarak kullanılabileceği anlaşılmış ve yöresel mutfaklara yönelik gerçekleştiren faaliyetler önem kazanmaya başlamıştır. Diğer taraftan, yöresel mutfaklar ve bu mutfaklarda yer alan yiyecekler daha fazla turist çekmede bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Yöresel mutfakların turizm ürünü olarak daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, turistlerin yöresel mutfaklara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi, olumsuz düşüncelerin ortaya çıkarılması ve bu olumsuz düşüncelerin giderilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret eden turistlerin bölge mutfağına ilişkin beklenti ve isteklerinin belirlenmesi, bölgede ki mutfak kültürünün turizm sektöründe daha etkin kullanılabilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret eden yerli turistlerin bölge mutfağına ilişkin görüş, tutum ve davranışlarını belirlemektir. Ayrıca yerli turistlerin Doğu Karadeniz mutfağında yer alan yöresel yemekleri tanıma ve deneyimleme düzeyinin ortaya koyulması da araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, ilgili alanyazın taraması yapıldıktan sonra oluşturulan anket formu aracılığı ile 2016 yılının Haziran-Ağustos aylarında Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret eden yerli turistlerin bölge mutfağına ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret eden yerli turistlerin bölge mutfağına ilişkin görüşlerinin olumlu yönde olduğu ve genel olarak beğenildiği belirlenmiştir. Ayrıca, bölge mutfağında ait yöresel yemeklerin merak edilip tadılmak istendiği ancak bölgedeki restoran ve konaklama işletmelerinde yöresel yemek sunumunun oldukça sınırlı olması nedeniyle yeterince tanınıp deneyimlenemediği belirlenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde, araştırma problemi, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar belirtilmiştir. İkinci bölümde, araştırma ile ilgili alanyazına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmanın modeli, evren ve örneklem, veri toplama aracı ve tekniği ile araştırma verilerinin analizi belirtilmiştir. Dördüncü bölümde yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgulara ve yorumlara, son bölümde ise elde edilen bulgular ışığında ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlardan yola çıkılarak geliştirilen önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, regional cuisines have begun to be recognised as a tourism product and activities involving regional cuisines have increased in importance. Additionally, regional cuisines and foods herein have become a marketing instrument in attracting more tourists. In order to use regional cuisines as a tourism product in a more efficient way, tourists' views on regional cuisines should be determined, and the negative views should be exposed and resolved. Accordingly, learning about the expectations and wishes of tourists that visit Eastern Black Sea Region is significant in that the culinary culture in the region will be deployed within the tourism sector. The aim of this study is to determine the views, attitudes and behaviours of local tourists that visit Eastern Black Sea Region towards the regional cuisine. Furthermore, another aim to this study is to put forth the levels in which local tourists acknowledged and experienced the regional food in the Eastern Black Sea cuisine. For this reason, a questionnaire form that was created after the related literature review had been completed was used to identify the views of the local tourists that visited Eastern Black Sea Region between June and August 2016 regarding the regional cuisine. The data gathered from the study were analysed using descriptive statistics, t test and one-way analysis of variance. At the end of this study, the views of the local tourists that visited Eastern Black Sea Region regarding the regional cuisine were found to be positive and approval-oriented in general. Furthermore, it was discovered that the foods of the regional cuisine were a matter of interest and people wanted to taste them; however, there were only limited regional food presentations in the restaurants and accommodation establishments in the region preventing the experience of the regional food. The study consists of five sections. Section I covers the research problem, the aim and importance of the study, hypotheses, limitations and definitions. The literature review relevant to the study is explained in Section II. Section III includes the research model, population and sample, data collection tools and methods, and the research data analysis. Section IV involves the findings gathered from the study and interpretations, whereas the last section presents the conclusions made in the light of the findings and recommendations made based on the conclusions.