İçsel pazarlamanın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Antalya'da otel işletmelerinde bir araştırma
The effect of internal marketing on organizational commitment: A study of hotel enterprises in Antalya
- Tez No: 464653
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET HACIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, Örgütsel Bağlılık, Otel İşletmeleri, Antalya, Internal Marketing, Organizational Commitment, Hotel Enterprises, Antalya
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma, otel işletmelerinin içsel pazarlama uygulamalarını kullanma düzeylerinin çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini saptamayı amaçlamaktadır. Otel işletmelerinin içsel pazarlama uygulamalarını kullanma düzeyleri, otel çalışanlarının içsel pazarlama uygulamalarına yönelik algıları ölçülerek belirlenmiştir. Bu genel amaç doğrultusunda araştırmada, içsel pazarlama uygulamaları ölçeği ve alt boyutları olan“gelişim”,“ödül”ve“vizyon”boyutları ile örgütsel bağlılık ölçeği ve alt boyutları olan“duygusal”,“normatif”ve“devam”bağlılığı arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada, otel işletmelerinin içsel pazarlama uygulamalarına yönelik çalışan algılarının ve çalışanların örgütsel bağlılıklarının bireysel özelliklerine göre karşılaştırılması ve değişkenler arası ilişkiler ilgili istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Antalya İli'nde faaliyet gösteren 254 adet 5 yıldızlı otel işletmesi çalışanı oluşturmuştur. Araştırmanın örnekleminde Antalya İli'nde faaliyet gösteren 53 adet 5 yıldızlı otel işletmesi çalışanı yer almıştır. Bulgulara göre; otel işletmelerinin içsel pazarlama uygulamalarını kullanma düzeyi ile çalışanların örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönlü ve çok kuvvetli bir ilişki bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile otel işletmelerinde içsel pazarlama uygulamalarının artması ile birlikte çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri de çok kuvvetli bir şekilde artmaktadır. Otel işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerindeki değişimlerin %70,5'i içsel pazarlama uygulamalarına bağlıdır ve içsel pazarlama uygulamalarındaki 1 (bir) birimlik artış örgütsel bağlılık üzerinde 0,919 birimlik bir artış yaratmaktadır. Otel işletmelerinde içsel pazarlama uygulamaları alt boyutlarının (gelişim, ödül, vizyon) da örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. En güçlü etki“ödül”boyutunda iken bunu“gelişim”boyutu izlemekte ve en düşük etkiye sahip değişken ise“vizyon”boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca otel işletmelerinde içsel pazarlama uygulamaları ile örgütsel bağlılığın alt boyutları (duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık) arasında pozitif yönlü çok kuvvetli ve kuvvetli ilişkiler bulunmaktadır. En güçlü ilişki“duygusal bağlılık”boyutunda iken, bunu“normatif bağlılık”boyutu izlemekte ve en düşük ilişki ise“devam bağlılığı”boyutunda belirlenmektedir. Bununla birlikte otel çalışanlarının içsel pazarlama uygulamalarına yönelik algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri cinsiyet, yaş, mesleki deneyim, eğitim düzeyi, görev yapılan departman, departmandaki pozisyon, işletmedeki çalışma süresi ve aylık gelir değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the level of use of internal marketing practices of hotel enterprises the effect of employees on organizational commitment. The level of use of internal marketing practices by hotel enterprises has been determined by measuring the perceptions of hotel employees about internal marketing practices. In line with this general objective in the research, it is intended to detect the relationships between internal marketing practices scale and“development”,“reward”and“vision”dimensions which are its sub-dimensions and organizational commitment scale and“affective”,“normative”and“continuance”commitment which are its sub dimensions. Also in the research, it was examined the comparison with relationships between variables related by statistical methods according to the individual characteristics, the perceptions and organizational commitment of employees against internal marketing applications of hotel enterprises. The universe of the research is composed of 254 5-star hotel enterprises employees operating in Antalya Province. In the sample of the research 53 hotel enterprises employees took part in 5-star hotels operating in Antalya Province. According to findings; there is a positive and strong relationship between the level of use of internal marketing practices by hotel enterprises and the organizational commitment of employees. In other words, with the increase of internal marketing practices in hotel enterprises, the level of organizational commitment of employees is increasing very strongly. 70.5% of changes in the level of organizational commitment of employees in hotel enterprises depend on internal marketing practices and an increase of 1 unit in internal marketing practices creates an increase of 0.919 units on organizational commitment. The sub-dimensions of internal marketing applications (development, reward, vision) also have a significant effect on organizational commitment in hotel enterprises. While the strongest effect is the“award”dimension, this follows the dimension of“development”and the variable with the lowest effect emerges as the“vision”dimension. In addition, there are strong positive and strong relationships between internal marketing practices and sub-dimensions of organizational commitment (affective commitment, continuance commitment, normative commitment) in hotel enterprises. While the strongest relationship is in the dimension of“affective commitment”this follows the dimension of“normative commitment”and the lowest relation is determined in the dimension of“continuance commitment”. However, perceptions and organizational commitment to internal marketing practices of the hotel employees show significant differences according to gender, age, occupational experience, level of education, department in charge, position in department, duration of employment and monthly income variables.