Türk romanında safderun alafranga, ahlaksız züppe, kötücül entelektüel
Gull European, immoral snob, malicious intellectual in Turkish novel
- Tez No: 464654
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NARLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Safderun alafranga, ahlaksız züppe, kötücül entelektüel, batılılaşma, modernizm, yabancılaşma, Gull European, immoral snob, malicious intellectual, westernization, modernism, alienation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 531
Özet
Türk romanında safderun alafranga, ahlaksız züppe, kötücül entelektüel adlı bu çalışma, Türk romanındaki üç tipolojiyi ve bu tipolojilerin birbirleri ile bağlantılarını ortaya koymaktadır. Tanzimat Edebiyatı ile başlayan alafrangalığın bize yansıma biçimlerinden hareketle irdelediğimiz safderun alafrangalar, ahlaksız züppe tipler ve kötücül entelektüeller çalışmamızın ana tasnifidir. Tezimizin temel problemi ise, bu tipolojiler arasında genetik, sosyolojik ve psikolojik olarak ilişkilerin var olup olmadığıdır. Tezimizde Batılılaşmak/modernleşmek olarak adlandırılan problemin ortaya çıkışı, biçim ve içerik değiştirmesi söz konusu tasnifler üzerinden değerlendirilir. Batılılaşmanın etkisi ile taklit ve saf duygularla beslenen hayranlık safderun alafranga tipleri; alafranga hayata duyulan hayranlığın etkisi ile sosyal hayattaki yozlaşma ahlaksız züppe tipleri ve Batıyla yakınlaşma arttıkça, batılılaşmanın bir kimlik problemi olarak yazar/aydın bakış açısına göre, kendisi ve öteki arasındaki derin çelişki, farklılık ve benzerlik, kötücül entelektüel tipleri ortaya çıkarır. Buna göre, safderun alafranga, ahlaksız züppe ve kötücül entelektüel düzlemlerinde incelenen romanlar, bu üç tipolojinin süreçsel olarak nasıl oluştuğunu ve birbirleriyle olan bağlarını ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Gull European, immoral snob, malicious intellectual in Turkish novel”, reveals the three typologies in Turkish novel and their connections with each other. Starting from the reflection aspects of the Europeanism beginning with Tanzimat Literature; gull Europeans, immoral snob types and malicious intellectuals are the main class of our study. The main problem in our thesis is whether or not there are genetic, sociological and psychological relations among these typologies. In our thesis, the emergence of the problem, called westernization/modernization, and the change in the form and content have been evaluated on the basis of these classes. According to the author/intellectual viewpoint, as an identity problem of westernization; the deep contradiction, difference and similarity between himself/herself and other reveal the malicious intellectual types, as the gull European types who imitate and admire of the West with pure emotions, and the degenerated immoral snob types in social life, and the approaching to the West increase under the influence of westernization. Accordingly, the novels analyzed under the gull European, immoral snob, malicious intellectual planes reveal how these three typologies have been progressively formed, and their connections to each other.