Antik yunan'da demokrasinin ortaya çıkışı
  1. Tez No: 464687
  2. Yazar: EFDAL HARDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇALIK ROSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Antik Yunan Demokrasisi, Atina Demokrasisi, Solon Reformları, Kleisthenes Reformları, Tiranlar, Arkaik, Klasik ve Hellenistik Dönemler, Democracy, Ancient Greek Democracy, Athenian Democracy, The Reforms of Solon, The Reforms of Kleisthenes, Tyrans, Archaic, Classic and Hellenistic Periods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsanların egemenliklerini kendi ellerinde bulundurduğu yönetim anlayışı olan demokrasinin, Antik Yunan'da gerçek anlamda şekillenmeye başlaması, Atina'da M.Ö. 594'de Solon Reformları ile olmuştur. Bu reformlardan sonra Atina'daki en büyük gelişmeler Peisistratidlerin tiranlığı zamanında gerçekleşmiş olup, Athena onuruna verilen Panathenaik festivaller ilk olarak bu dönemde coşkuyla kutlanan törenler haline gelmiştir. Yine bu dönemde, Atina'nın odağı Akropolis olmaktan çıkmış ve halkın birbiri ile iç içe olduğu Agora, M.Ö. 522'den sonra şehrin yeni merkezi olmuştur. Peisistratidler tiranlığının, M.Ö. 510'da Peisistratos'un oğlu Hippias'ın Atina'dan sınırdışı edilmesi ile son bulması, Atina için bir dönüm noktası olmuştur. Bunda, tiran Hippias'ın kardeşi Hipparchos'u öldürmüş olan ve tiran katilleri olarak da anılan Harmodius ve Aristogeiton' un payı çok fazladır. Hippias'ın Atinalılar tarafından sınırdışı edilmesiyle birlikte yalnızca tiranlığın sonu gelmemiş, M.Ö. 508'de gerçekleştirilen Kleisthenes Reformları ile birlikte, Atina'da demokrasi gerçek anlamda uygulanmaya başlanmıştır. Bilindiği gibi, demokrasi kendiliğinden ortaya çıkmış olan bir kavram değildir. Demokrasi kavramı, başta mitoloji olmak üzere birçok etkenin doğru yerde ve doğru zamanda birbiri ile etkileşime geçmesiyle birlikte, esasların zamanla bütünleşmiş halidir denebilir. Bu çalışmada, söz konusu bu bütünü oluşturan temellerin her biri kronolojik olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu inceleme kapsamında, Antik Yunan kültürünü oluşturan değerler de irdelenmiş ve demokrasinin inanç, spor, felsefe ve hukuk alanlarındaki yansımaları sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Ancient Greek, Solon Reforms (594 BC) were the main beginning of the democracy. In a democracy, the governance of the sovereignty belongs to people itself. After these reforms in Athens, the following important progresses occured in the period of the Peisistratids upon the Panathenaic festivals. In this period for the first time, the Panathenaic Festivals given in honor of Athena become extraordinary and also in 522 BCE, Agora become the center of Athens instead of the Acropolis. The tyranny of Peisistratids ended in 510 BCE by the exile of Hippias who was the son of Peisistratos and that was the beginning of a new age in Athens. Herein Harmodius and Aristogeiton who were called tyrannicide had an important role by killing the brother of tyran Hippias. With the exile of Hippias, not only the tyranny ended but Athens had become a real democracy after the following Reforms of Kleisthenes in 508 BCE. As we stated above, the term of democracy is not an autogenous. It would be the combination of the fundemantal influences as especially mythology, by the right time and right place. In this study, every part of that fundemantal combination tried to be explained chronologically. Within the scope of this study, the constitutive subjects of Ancient Greek culture and also the implications of democracy on belief, philosophy, sports and law analyzed.