Sivil toplum örgütleri ve kozmopolit demokrasi açısından İHH ve Mültecilerle Dayanışma Derneği örnekleri
The foundation for human rights and freedoms and humanitarian relief and The Association of Refugee Cooperation examples in the context of NGOs and cosmopolitan democracy
- Tez No: 319456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Kozmopolit Demokrasi, Uluslararası Sivil Toplum, Küresel Yönetişim, Küreselleşme, The Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief, The Association of Refugee Cooperation, Cosmopolitan Democracy, International Civil Society, Global Governance, Globalization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışma kozmopolit demokrasi projesini eleştirel bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır. Her ne kadar terim olarak ?kozmopolitlik? tarihsel olarak Antik Yunan dönemine denk uzansa da kozmopolit demokrasi dünya kapitalist sistemdeki yeni gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma küreselleşme, uluslararası sivil toplumun ortaya çıkışı ve küresel yönetişim arasında yakın bağlantı kurmayı ve bu bağlantı üzerinden kozmopolit demokrasi projesinin eleştirel bir analizini yapmayı hedeflemektedir. Kozmopolit demokrasinin mümkünlüğü sadece teorik olarak tartışılmayacak aynı zamanda Türkiye'den örnek olarak seçilen, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın ve Mültecilerle Dayanışma Derneği'nin incelenmesi de yapılacaktır.Çalışmada küreselleşme 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başında ortaya çıkan ideolojik bir söylem olarak tartışılacaktır. Bu ideolojik söylem, ulus devletin aşındığını, demokrasinin belirli bir coğrafyada tanımlanmasının mümkün olmadığını ve bu nedenlerle belirli ilkeler ile çizilen yeni bir dünya düzenine ihtiyacımız olduğunu iddia etmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma kozmopolit demokrasiyi 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başındaki bu ideolojik söylemin siyasi yapısı olarak ele almaktadır.Ayrıca çalışmada sivil toplum kavramı da, feodal düzenden kapitalist düzene geçiş çerçevesinde eleştirel bir şekilde incelenmiştir. Bu nedenle de uluslararası sivil toplum kavramı kapitalist toplumsal ilişkilerin uluslararası unsurları üzerinden ortaya konulmuştur. İki örnek STK, profillerinin, çalışma ilkelerinin, vizyon ve misyonlarını David Held'in öngördüğü kozmopolit ilkelerle paralel görülmesi nedeniyle seçilmiştir. Fakat, bu iki STK'nın analizi Held'in kozmopolit demokrasi öngörüleri çerçevesiyle sınırlandırılmayacaktır. Eleştirel bir bakışın yakalanması ve çalışmanın teori kısmındaki eleştirilere de uygun düşmesi bakımından, bu iki STK'nın incelenmesi kozmopolit demokrasinin eleştirisi üzerinden yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the cosmopolitan democracy project with a critical perspective. Even the term ?cosmopolitanism? traces back to Ancient Greek period, the cosmopolitan democracy has emerged recently in accordance with the changes of world capitalist system. The study tries to assert that there is a close relation between globalization, the emergence of international civil society, global governance and establish a critical analyzes of cosmopolitan democracy project by using this relation. The possibility of cosmopolitan democracy will be discussed not only in theoretical terms but also by examining two NGO?s in Turkey: The Foundation for Human Rights and Freedom and Humanitarian Relief, The Association of Refugee Cooperation.It is argued that the globalization reflects an ideological discourse which emerged from the late 1970s and early 1980s. This ideological term claims that the nation-state has been undermined, the democracy can not be defined in a certain territory thus the whole world needs a new world order shaped by certain principles. Therefore the study argues that the cosmopolitan democracy is nothing but a political structure that reflects to the ideological discourse of the late 1970s and early 1980s.The civil society is also examined in the study by critically analyzing the transition from the feudal system to capitalist system. Therefore the term international civil society is asserted in accordance with the international elements of capitalist social relations. The two example NGOs are chosen because their profiles, working principles, visions and missions are claimed to be parallel with the David Held?s cosmopolitan principles. Yet, the analyses of these NGOs are not limited to Held?s assumption about cosmopolitan democracy. To have a critical view, and in accordance with the critical theoretical part of the study, the examination of these NGOs is based upon cosmopolitan democracy criticism.