Türkiye Suudi Arabistan ilişkilerini belirleyen dinamikler
The determinative dynamics of relations between Turkey and Saudi Arabia
- Tez No: 464709
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suudi Arabistan, Riyad, Ankara, Osmanlı İmparatorluğu, Turkey, Saudi Arabia, Riyadh, Ankara, Ottoman Empire
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Suudi Arabistan, Arap Yarımadasındaki en önemli ülkelerden biri olmanın yanı sıra sahip olduğu ekonomik kaynaklar ve dini mekânlar itibariyle de uluslararası ilişkilerin önemli bir aktörüdür. Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin tarihsel geri planı, 1740'lara kadar geri gitmekte olup, Suudi hanedanlığının Necd ve Basra kıyıları üzerindeki meşruiyeti bir anlamda Osmanlı'nın kendilerine verdiği kaymakamlık görevleri ile başlatılabilir. Tarihsel verilere bakıldığında, Suudi hanedanlığını, 1915 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu adına bölgede egemen birim olarak faaliyet gösterdiği görülmektedir. Buna karşın iki toplum arasında var olan ön yargılar, tarihin sürekli çatışmacı bir zeminde oluştuğu üzerinedir. İki ülke arasındaki ilişkiler, Suudi Arabistan'ın bağımsızlığı ile birlikte resmi düzeyde başlamasına karşın ekonomik, siyasal ve diplomatik düzeyde yoğunlaşan bir ilişki boyutu ortaya çıkmamıştır. 1960'larin sonlarına doğru Suudi Arabistan'ın İslami bir örgüt kurma girişimleri üzerine başlayan karşılıklı ilişkiler, Ak Parti dönemiyle birlikte farklı bir zemine kaymıştır. 2013'e kadar dostane bir şekilde seyreden ilişkiler, Mısır kriziyle birlikte farklı yeni bir süreç içerisine girmiştir. Bu kapsamda, bu çalışma Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkileri kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Saudi Arabia is one of the most important countries in the Arabian Peninsula, as well as, it is one of the important actors of international relations with its economic resources and religious places. The historical background of the Turkey-Saudi Arabia relations dates back to 1740, in one sense, the Saudi dynasty's legitimacy on the coast of Najd and Basra could be linked to the sub-governorship which was assigned by the Ottoman Empire. Based on historical records, it is seen that Saudi dynasty was acting in the region until 1915 as a dominant figure on behalf of Ottoman Empire. On the contrary, historically, biases existing between both communities were on confrontational ground. Even though, the relations between both countries, officially, have started with the independence of Saudi Arabia, intensive economic, politic and diplomatic relations have not yet emerged. Towards the end of 1960s, the bilateral relations, which had started based on Saudi Arabia's attempts to establish an Islamic organization, have shifted to a different phase with the AK Party (Justice and Development Party) era. Until 2013, ongoing relations, in amicable manner, have shifted to a different phase with Egypt crisis. Within this context, this study aims to extensively analyse bilateral relations between Turkey and Saudi Arabia.