Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde serpantin içeren alanlarda yetişen bazı bitkilerin ağır metal (co, cr, cu, fe, ni, pb, zn) içerikleri
Heavy metal (co, cr, cu, fe, ni, pb, zn) content of some plant grown in areas containing serpentine in district Yahyalı of Kayseri
  1. Tez No: 464814
  2. Yazar: JALE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel arıtım, Hiperakümülatör, ICP-OES, Serpantin, Yahyalı Tez, Plant treatment, Hyperaccumulator, ICP-OES, Serpentine, Yahyalı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde serpantin içeren alanlarda yetişen bazı bitkiler ve bunların yetiştiği toprak örneklerinin ağır metal (Co, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn) içerikleri Varian ICP-OES cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Teşhis edilen 129 örnekten 16 taksonun Ni hiperakümülatörü, 20 taksonun Fe hiperakümülatörü, 3 taksonun (Thurya capitata, Salvia hypargeia ve Gagea fibrosa) ise hem Ni hem de Fe hiperakümülasyonu yapabildiği görülmüştür. Ni ve Fe konsantrasyonlarının sırasıyla Thurya capitata için 1088.9- 28558.86 ppm, Salvia hypargeia için 1280.3- 27756.28 ppm ve Gagea fibrosa için 1575.55- 10497.61 olduğu tespit edilmiştir. Nikel konsantrasyonlarının sırasıyla Arabis sagitatta için 17031.95 ppm, Thurya capitata için 1088.9 ppm, Bupleurum croceum için 4941.46 ppm, Salvia hypargeia için 1280.3 ppm ve Gagea fibrosa için 1575.55 pmm olduğu belirlenmiştir. Örneklerdeki ağır metallerin birbirleriyle olan ilişkilerini anlayabilmek için Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda tespit edilen hiperakümülatör bitkilerin, kirlenmiş toprakların fitoremediasyonla (bitkisel arıtım) temizlenmesinde, model organizmalar olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, heavy metal (Co, Cr, Cu, Pb, Ni, Pb, Zn) content of some plant that grown in areas containing serpentine and soil samples in district Yayhalı of Kayseri was determined using Varian ICP-OES. Identified from 129 samples, 16 taxa of nickel (Ni) hyperaccumulator, 20 taxa of iron (Fe) hyperaccumulator, both nickel and iron in 3 taxa (Thurya capitata, Salvia hypargeia and Gagea fibrosa) can hyperacumulation was observed. Ni and Fe concentrations have been found as 1088.9- 28558.86 ppm for Thurya capitata, 1280.3- 27756.28 ppm for Salvia hypargeia, 1575.55- 10497.61 ppm for Gagea fibrosa, respectivly. Ni concentrations have been determined as 17031.95 ppm for Arabis sagitatta, 1088.9 ppm for Thurya capitata, 4941.46 ppm for Bupleurum croceum, 1280.3 ppm for Salvia hypargeia and 1575.55 pmm for Gagea fibrosa. Pearson's correlation analysis was applied in order to understand relation ship of heavy metals in the samples. This study determined the plant hyperaccumulators, with phytoremediation (plant treatment) contaminated soil for cleaning, model organisms can be concluded.