Kalkınmanın itici gücü inovasyon ve bir faydalı model çalışması
Innovation, driving power of development and useful model studies
  1. Tez No: 464881
  2. Yazar: ŞADİYE MAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınmanın itici gücü, İnovasyon (Yenilik), Yeniliklerin korunması, Faydalı model çalışması, Driving force of development, innovation, protecting innovation, utility model study
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye'de inovasyon kavramı 2000'lerin ortalarından itibaren gündemi meşgul etmeye başladı. Fakat inovasyon, özellikle gelişmiş ülkelerin gündemlerinde 1900'lü yılların başından bu yana önemli bir yer tutuyor. 50 yıldan fazla bir süredir de üzerinde çok önemli, ciddi, araştırmalar ve çalışmalar yapılıyor.“İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin, yeni bir pazarlama yönteminin ya da şirketi içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır”Bir ülkede rekabet gücü artarsa, refah ve yaşam standardı, yükselir. Rekabet gücünü arttırmak içinde üretkenliği artırmak gerekir. Üretkenliği artıran en önemli etken de inovasyondur. İnovasyon, ülkeler için sürdürülebilir kalkınmanın, toplumsal refahın ekonomik büyümenin, istihdam artışının, yaşam kalitesinin anahtarıdır. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı kapatarak, öne geçmek için inovasyonun öneminin herkes tarafından anlaşılmasını sağlamaktan başka çaremiz yok. Bu çalışma, inovasyon etkinliğinin yürütülmesine, benimsenmesine katkı sağlamak, inovasyonla (yenilik) ilgili fikir ve düşünceleri olan bireylere yol gösterici olmak ve patent, faydalı model çalışmalarına teşvik etmek amacıyla inovasyon ve inovasyonların koruma altına alınması konusunda fikri mülkiyet hakları hakkında liratatür araştırması yapılarak, her koşulda ve yüksek risk altında çalışan sağlık çalışanları bulaşıcı hastalıklardan korumak amacıyla İntraket üzerinde faydalı model belgesi alınmış bir çalışma yapılmıştır. Faydalı model çalışması; intraket, yalnızca bir defaya mahsus olarak kullanılabilen tıbbı bir malzeme olup, periferik damara girişi veya damar yolunu açma işleminde yararlanılan; kanül ve anjiokat gibi adları ile de ifade edilebilen malzemedir. Buluşun amacı damar yolu açılırken kılavuz iğnenin ele batmasının ve dışarıya kan akışının engellenmesidir. Bu sayede, kan yolu ile bulaşabilecek hastalıkların, sağlık personeline veya başka hastalara geçmesi engellenmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of innovation in Turkey began to busy agenda since the mid-2000s. But innovation particularly holds an important place since the early 1900s on the agenda of developed countries. For more than 50 years, there are many important and serious research studies have been done.“Innovation, new or significantly modified products (goods or services), or the process of in-app or company a new marketing methods, workplace organization or external relations is the implementation of a new organizational method”If the competitiveness increases in one country, prosperity and standard of living rises. To enhance competitiveness we need to increase productivity. The most important factor is innovation that increases productivity. Innovation is the key of sustainable development for the country's social welfare, economic growth, increase of employment and quality of life. To get ahead with closing the gap between developed countries and us we do not have any other choice except providing a shared understanding of the importance of innovation. This study contributes to the implementation of innovation activities, to provide guidance to individuals with individual ideas and thoughts about innovation and patents, utility models was performed in order to promote their work. With making review about IP rights, to protect health care workers who work at high risk conditions from infectious diseases this study has been done and utility model certificate has been taken on branul Utiliy model study; intranet that can be used as a medical material only once, and utilized in the process of opening the peripheral vein or into the path of a vein; the cannula and that can be expressed with names like anjiokat material. The aim of the invention is to prevent the guide needle to sink to hand and not to flow the blood out, while the person is trying to open the vascular access. In this way, we prevent the diseases that can be transmitted via blood to pass to the health personnel or other patients