Adolesanların sağlığı geliştirme davranışına web destekli eğitim ve danışmanlığın etkisinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of web based training and consultancy about adolescents' health promotion behavior
- Tez No: 464896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Gülten GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, sağlıklı yaşam biçimi, web destekli sağlık eğitimi ve danışmanlık, halk sağlığı hemşiresi, Adolescent, healthy lifestyle, web based health education and counseling, public health nursing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Adolesanların Sağlığı Geliştirme Davranışına Web Destekli Eğitim ve Danışmanlığın Etkisinin İncelenmesi, GATA Sağlık Bilimleri, Halk Sağlığı Hemşireliği Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2015 Bu araştırma, adolesanların sağlıklı yaşam biçimine yönelik uygulanan sağlık eğitimi ve danışmanlık programının etkinliğinin değerlendirilmesi amacı ile randomize kontrollü bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, %95 güven aralığında %10 etki büyüklüğü değeri kabul edilerek, 120 katılımcı kontrol grubu, 132 katılımcı müdahale grubu olmak üzere, toplam 252 adolesan temsil etmektedir. Araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan adolesanların, müdahale öncesi tanıtıcı özellikleri belirlenmiş, internet kullanma durumları, Adolesan Yaşam Biçimi Ölçeği (AYBÖ) ve alt ölçekleri, e-sağlık okuryazarlığı ve bigi düzeyleri saptanmıştır. İlk değerlendirmelerin ardından, kapalı zarftan kura çekme yolu ile randomizasyon yapılarak araştırmanın kontrol grubu ile müdahale grubu belirlenmiştir. Kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Müdahale grubuna, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına yönelik geliştirilen, üç ay süre ile web destekli sağlık eğitimi ve danışmanlık programı uygulanmıştır. Kontrol ve müdahale gruplarının müdahale sonrası ve müdahale öncesi puan ortalamaları farkları karşılaştırıldığında; AYBÖ, sağlık sorumluluğu, beslenme, kişiler arası ilişkiler, spiritüel sağlık, e-sağlık okuryazarlığı ve bilgi düzeyi farkının müdahale grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı saptanırken, fiziksel aktivite, pozitif yaşam bakışı ve stres yönetimi farkının müdahale grubunda kontrol grubuna göre daha fazla arttığı ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Web destekli eğitim ve danışmanlığın interneti en çok kullanan adolesanların riskli davranışlardan korunmasına ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the effectiveness of web based training and consultancy about adolescents' health promotion behavior, GMMA Institute of Health Sciences, Public Health Nursing Program, Doctoral Thesis, Ankara, 2015. This randomized controlled study aimed to evaluate the effectiveness of web based training and consultancy about adolescents' healthy lifestyles. The sample of research has % 95 confidence intervals and it is assumed that the sample of research has % 10 effect size. The sample of research has a control group of 120 participants. A group of 132 participants is in the intervention group. As a result the sample of research has 252 adolescents. Prior to history interview about using situation of the internet, adolescent life style scale (ALSS) and subscales, ehealth literacy and knowledge level, definitive features of volunteer adolescents meeting the inclusion criteria were determined. Following initial assessment, closed envelope by way of random drawing intervention group with the control group the study was determined by randomization. In this research the control group was not given any intervention. Web based health education and counseling program were applied for 3 months to the intervention group. After the intervention when comparing mean difference scores of intervention and control groups, while ALSS, health responsibility, nutrition, interpersonal relationships, spiritual health, e-health literacy and knowledge level were statistically high in the intervention group (p0.05). As a result, web based training and consultancy are useful for adolescents because web based training and consultancy protect adolescents from risky behaviors and it contributes to develop healthy lifestyle behaviors.