Tohumluk patates (Solanum tuberosum L.) üretiminde yumru iriliklerine göre uygun dikim sıklıklarının belirlenmesi
Determination of the appropriate planting density on potato (Solanum tuberosum L.) seed production according to the tuber size
  1. Tez No: 465090
  2. Yazar: NİLÜFER KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mini yumru, tohumluk, patates, yumru iriliği, dikim sıklığı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Tarlasında 2015 ve 2016 yıllarında 2 farklı yetiştirme döneminde; farklı ağırlıktaki mini yumrular (5-10 g, 11-20g, 21 -30 g) için en uygun dikim sıklığının (10 cm, 15 cm, 20 cm, 25 cm, 30 cm) belirlenmesi, buna bağlı olarak patates tohumluğu üreticilerine kullandıkları mini yumruların iriliğine göre birim alanda fazla yumru sayısı ve verimi sağlayacak optimum dikim sıklıklarının tavsiye edilebilmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada; bitki çıkış oranı, ana sap sayısı, yan dal sayısı, ocak başına yumru sayısı ve yumru ağırlığı, tek yumru ağırlığı, dekara verim, mini yumru oranı, küçük yumru oranı, orta yumru oranı ve büyük yumru oranı incelenmiştir. Çalışma sonucunda; kullanılan tohumluk yumru ağırlığı arttıkça her iki yılda da bitki çıkış oranı, bitki boyu, ana sap sayısı, yan dal sayısı, ocak başına yumru ağırlığı, ortalama yumru ağırlığı ve verim önemli (p< 0.01), ocak başına yumru sayısı ise 2016 yılında düzeyinde önemli bulunmuştur. Dikim sıklığının arttırılması ile birlikte ocak başına yumru ağırlığı, ortalama yumru ağırlığı ve ocak başına yumru sayısında artış p< 0.01 önemli bulunmuştur. Ayrıca dikim sıklığı ve yumru ağırlığı arasındaki etkileşimlere bakıldığında dikim sıklığı ve yumru ağırlığı arttıkça bitki boyu, ana sap sayısı, yan dal sayısı, ocak başına yumru ağırlığı ve sayısı, ortalama yumru ağırlığı olumlu yönde artmış, verim ise azalma göstermiştir. Denemenin 2015 ve 2106 yıllarında büyük yumruların 10 cm sıklıkla dikilmeleri ile dekara en yüksek tohumluk verimleri sırasıyla 3227.2 kg ve 1508.2 kg bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This experiment aimed to determine appropriate tuber weıght (5-10 g, 11-20 g, 21-30 g) and plantıng density (10, 15, 20, 25 and 30 cm) for potatoto under Ankara conditions at the experimental fields of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ankara University during 2015 and 2016. This study was carried out to recommend the optimum number of tubers and their weight that will provide information about the best potato tuber weıght and planting density per unit area under Ankara conditions. Potato emergence rate, number of main main stems per plant, number of tuber branches per plant, number of tubers per plant and tuber weight, avarege tuber weight, yield per decare, mini tuber percentage, small tuber percentage, medium tuber percentage and large tuber percentage were also investigated.