Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde yaban hayatı ekonomisi açısından incelemeler
Investigations on wildlife economics in Mersin Regional Directorate of Forestry
- Tez No: 465102
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaban hayatı ekonomisi, Av turizmi, Faiz oranı, Dağ Keçisi, Gölge Fiyat, Wildlife Economics, Hunting Tourism, İnterest rate, Mountain Goat, Shadow Price
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde yaban hayatı ekonomisi açısından incelemeler yapılmıştır. Bu amaçla Mersin ili sınırları içerisindeki yaban hayatı envanteri ve bu kaynak değerinin ekonomisine yönelik veriler 2010-2014 yıllarını kapsayacak şekilde temin edilmiştir. Elde edilen verilerden ve yürütülen anket çalışmasından bölgede yaban hayatı ve av turizminin ekonomiye katkısının olduğu tespit edilmiştir. Av yapmak isteyen avcının ekonomiye katkısı, sadece avladığı av hayvanı için Orman Bölge Müdürlüğüne ödediği trofe bedeli veya tarife bedeli ile kalmamaktadır. Bunların yanı sıra avcılık belgesi, avlanma izin kartı, avlanma pul gelirleri ve idari para cezaları gibi ödemeler de mevcuttur. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde 2010-2014 yılları arasındaki yaban hayatı toplam ekonomik değerini ortaya koymak amacıyla bir uygulama olarak ilgili parametrelerin dağ keçisi özelinde gölge fiyatlandırması yapılmış ve 2016 yılı paranın zaman değeri hesaplanmıştır. Buna göre,idari işlemlerden elde edilen gelir 4.469.869 TL, dağ keçisi karkas ağırlığından elde edilen gelir 28.946,065 TL,doldurulmuş hayvan olarak elde edilen gelir 289.460,658 TL olmak üzere Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaban hayatı ekonomisi açısından toplam ekonomik büyüklüğünün 4.788.275,723 TL olduğu bulunmuştur. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü kapsamında av ve av turizminden elde edilen gelirlerin bir başka kısmını ise yasalara uygun bir şekilde vurulan av ve yaban hayvanlarının (dağ keçisi, yaban koyunu, yaban tavşanı vb.) kesim ve değerlendirme koşulları altında oluşan et ve sakatat kısımlarının yaban hayatı şarküterileri veya et market reyonlarında tüketicilere sunulması sosyal ve ekonomik açıdan çok önemlidir. Bölgede av ve yaban hayvanlarının avlandıktan sonraki karkas gövdelerinden elde edilecek satış gelirlerinin hesaplaması da yapılarak brüt av gelirine eklenmiştir. Buna göre bir hipotetik uygulama olarak bölgede sadece avlanan dağ keçisi karkas ağırlığı ve et satışlarına ilişkin hesaplamalar yürütülerek ekonomik büyüklüğe ilişkin değerler bulgular bölümünde verilmiştir. Sonuç itibariyle bu çalışmada, Mersin bölgesinin av ve yaban hayatı potansiyeli ve bu sahalardaki ekonomik kaynak değerlerinin ülke gayrisafi milli hasılasına katkısının sağlanması bakımlarından önemli bulgular ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research investigations were carried out with regard to wildlife economics in Mersin Regional Directorate of Forestry. For this purpose, data on wildlife inventory and its economic resource value for 2010 and 2014 period were obtained within the boundary of Mersin province. It has been determined that the obtained data and the conducted guestıonnaries both of by hunters and official staff study contribute to the economy of wildlife and hunting tourism in the region. The economic contribution of the hunter, who wants to hunt, is not only limited to the trophy price or tariff price he has paid to the Regional Directorate of Forestry for hunting. In addition to these, there are also payments such as hunting certificate, hunting permit card, hunting stamp income and administrative fines. In order to reveal the total economic value of wildlife between 2010-2014 in Mersin Regional Directorate of Forestry, the shadow pricing of the relevant parameters of the mountain goat and the time value of the money for 2016 were calculated. According to this, it has been found that the revenue from the administrative operations is 4,469,869 TL, the income from the carcass weight of mountain goat is 28,946,065 TL, the income from the filled animal is 289,460,658 TL and the Mersin Forest Regional Directorate's total economic size from the perspective of wildlife economy is 4,788,275,723 TL. Another part of the income obtained from hunting and hunting tourism within the scope of Mersin Forest Regional Directorate is the meat and giblet parts of the animals (mountain goat, wild sheep, wild rabbit etc.) that were provided in accordance with law and sold in delicatessen or meat grocery stores. This is important for social and economic reasons as well. After the hunting of wild animals, the calculation of the sales income from the mountain goat carcass bodies of the hunting and wild animals was also added to the gross hunting income. Accordingly, as a hypothetical application, calculations were carried out only on the weight of wild goat carcass and meat sales in the region, and the values related to economic magnitude were given in the findings section. As a result, in this study, significant findings were obtained in terms of the contribution of the economic resource values of the Mersin region in the hunting and wildlife potentials to the country's gross national product.