Turizm sektörünü temsilen, otellerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşikliğinin istatiksel yöntemlerle analizi
Analysis of statistical methodology of business health and safety culture conditions in tourism sectors
  1. Tez No: 465180
  2. Yazar: EMRAH KALCIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN SELÇUK SELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Sektörü, Otel İşletmeciliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, İSG Kültürü
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Turizm sektöründeki genişleme ile bu sektörde yer alan otel işletmeleri ve bu işletmeler bünyesinde çalıştırılan personel sayısı bakımından önemli bir artış vardır. Otel işletmelerinde yer alan personeller ergonomik, psikososyal faktörler ve olumsuz çalışma şartları ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Sektörün işgücü özelliklerine bakıldığında, otel işlerinin çoğunun“mavi yakalılar”tarafından yapılan işler olduğu görülmektedir ve bu işler için düşük düzeyde eğitim yeterlidir. Çalışmanın amacı, ise turizm otellerindeki iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşikliğini tespit etmektir. Araştırma sadece otellerinde çalışan 250 kişi ile sınırlı tutulmuştur. Ayrıca araştırma sonuçları da genellememiş (diğer turizm bölgelerinde uygulanmadığı için), sadece bu çalışma ile sınırlı tutulmuştur. Araştırmanın evrenini 5 yıldızlı otellerde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Gaziantep ilinde bulunan 5 yıldızlı otellerdeki çalışanlardan ulaşılabilen 270 kişi olarak belirlenmiştir. Fakat anketlerden 20'sinde cevaplar olmamasından dolayı çalışmaya dâhil edilmemiştir. Toplamda 250 anket geçerli sayılmıştır. Araştırma probleminin çözümlenebilmesi için ihtiyaç duyulan, çalışanların görüşlerine ilişkin verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Anket 19 soruluk bir form şeklinde düzenlenmiştir. Ankette katılımcıların demografik özeliklerini, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görüşlerini anlamaya yönelik soruları içermektedir. Demografik özelliklerle ilgili olarak çalışanların cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, aylık geliri, bulunduğu bölge anlamaya yönelik sorular sorulmuştur. Genel görüş kısmında çalışanların İSG ile ilgili genel sorular sorulmuş ve alınan cevaplar incelenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler araştırma amacı doğrultusunda ilgili nicel analiz teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the growth in this sector operating in the tourism sector, the hotel business and increasing the number of personnel employed. Employees in the hotel industry ergonomic, Psychosocial factors and adverse working conditions are encountered the characteristics of the sector workforce, most of the hotel business“blue collar”is conducted by and for these things it is observed that low-level training is sufficient. The aim of this study is to determine the occupational health and safety yerlesiklig of Culture tourism in hotels. The research was limited to only 250 people who work in the hotel. The research results also genellemem (has been applied in other tourism areas), this study was limited to only. The population of the study comprise of employees in 5 star hotels. The sample of the study in the province of Gaziantep is located in 5-star hotels which can be reached from 270 employees as the person has been identified. The answers of the survey but were not included due to the lack of for 20th. In the current survey a total of 250 were counted. Research problem needed to be resolved, the employees in the collection of data on the opinions of the survey technique was used. The survey questions are arranged in a form of 19. Demographic characteristics of the survey participants, includes questions regarding to understand the views of occupational health and safety. Demographic characteristics of employees in relation to gender, age, education level, monthly income, region were asked questions to understand. The general opinion of the employees regarding OHS in the portion asked general questions and the responses were investigated. The scope of the research the purpose of research relevant data obtained were analyzed using quantitative analysis techniques Anahtar Kelimelere: The Tourism Industry, Hotel Management, Health and Safety Executive, Culture of Health and Safety Executive.