İçme sularında reçineli sistemi ile nitrat gideriminin araştırılması
Searching of denitrification of drinking waters by resin system
- Tez No: 465212
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİM ELHATİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçme suyu, Nitrat, Reçine, Sülfat, Arsenik, Drinking water, Nitrate, Resin, Sulfate, Arsenic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET İÇME SULARINDA REÇİNELİ SİSTEMİ İLE NİTRAT GİDERİMİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışmanın amacı, Ankara ili Bala, Beypazarı ve Sincan ilçelerinde seçilen istasyonlarda içme suyunda nitrat, sülfat ve arsenik probleminin reçine ile gideriminin sağlanabildiğini ve bu parametrelerin TSE TS 266 İçme Suyu Standardı ile 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanarak yürürlüğe giren İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'te belirtilen sınır değerlere uygunluğunu araştırmaktır. Bu amaçlar kapsamında Mart 2015, Temmuz 2015,Ekim 2015,Nisan 2016 döneminde çalışma alanından su numuneleri alınmış ve analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kurulan reçine sistemi sayesinde ciddi oranda nitrat gideriminin sağlandığı görülmüştür. Ayrıca, çalışma alanlarındaki istasyonlarda görülen sülfat ve arsenik problemlerinde de başarı sağlandığı saptanmıştır. Nitrat, sülfat ve arsenik parametrelerinin kurulan reçine sistemi sonrasında çıkış suyunda TSE TS 266 İçme Suyu Standardı ile İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik' te belirtilen standartlara uygunluğu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCHING OF DENITRIFICATION OF DRINKING WATERS BY RESIN SYSTEM The aim of this study is to search whether denitrification of drinking water is held and sulfate and arsenic problems in drinking water sampled from stations in Bala, Beypazarı and Sincan of Ankara province are resolved by resin system and these parameters are compatible with limit values specified in TSE TS 266 Drinking Water Standard and Regulation Concerning Water Intended for Human Consumption promulgated in the Official Gazette numbered 25730 and dated February 17, 2005. With in this scope, water samples from working areas in March 2015, July 2015, October 2015 and April 2016 were taken and their analyses were carried out. As a result of these analyses, it was observed that a considerable amount of denitrification was achieved thanks to resin system. Moreover, it was identified that sulfate and arsenic problems experienced in the stations at working areas were resolved. It was observed that nitrate, sulfate and arsenic parameters after they were exposed to resin system were compatible with TSE TS 266 Drinking Water Standard and standards specified in Regulation Concerning Water Intended for Human Consumption.