Batı Karadeniz bölgesi huni örümcek faunası ve sistematiği (Araneae: Agelenidae)
The funnel spider fauna and systematic of western Black Sea region (Araneae: Agelenidae)
- Tez No: 418466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Örümcek, Batı Karadeniz Bölgesi, Sistematik, Fauna, Araneae, Spider, Western Black Sea Region, Systematic, Fauna, Araneae
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Batı Karadeniz Bölgesinin huni örümcek faunası ve sistematiği araştırılmıştır. 2011-2013 yıllarının Nisan-Eylül dönemlerinde gerçekleştirilen arazi çalışmalarında değişik lokalitelerden elek, aspiratör, atrap ve şemsiye ile 231 örümcek örneği toplanmıştır. Bu örnekler, Agelenidae familyasına mensup 6 cins ve 11 tür ile temsil edilmektedir. Örneklerin morfolojileri ayrıntılı olarak tanımlanmış olup sinonimleri, dünya üzerindeki yayılışları ve habitatları verilmiştir. Örneklerin teşhisi için de bir tayin anahtarı hazırlanmıştır. Araştırmada Coelotes sp. n. ve Tegenaria sp. n. olarak iki yeni tür tanımlanmıştır. Ayrıca Agelescape caucasica Guseinov, Marusik & Koponen, 2005 türü Türkiye örümcek faunası için yeni kayıttır. Bu türlere ait faunistik, ekolojik ve sistematik bilgiler kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fauna and systematics of funnel spider in the Western Black Sea region were investigated. During the field researches conducted in 2011-2013 April-September period, 231 spider specimens collected with umbrella, sifter, aspirator and sweep net from different localities. These specimens belonging to the Agelenidae family are represented by 6 genera and 11 species. The morphologies of the specimens were defined and the synonmys, distribution in the world and the habitats were given. For spider classification, the identification key was prepared. In research, two new species were defined as Coelotes sp. n. and Tegenaria sp. n. In addition, Agelescape caucasica Guseinov, Marusik & Koponen, 2005 species is a new record for the spider fauna of Turkey. The faunistic, ecologic and systematic information belonging to these species were recorded.