Modernleşen Türkiye'de feodal dizilerin görüntü metni: Karagül dizisi örneği
The visual text feudal serials in modernizing Turkey: Instance of Karagül serials
- Tez No: 465496
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Feodalite, modernleşme, televizyon dizisi, reyting, görüntü metni, Feudalism, modernization, television serial, rating, visual text
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
Modernleşen Türkiye'de, modern yaşam koşullarını benimsemiş ve modern işlerde çalışan insanlar ülke nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturmasına rağmen, feodal içerikli dizilerin yüksek izlenme oranlarına ulaşmasında dizilerde kullanılan teknik özellikler ve görsel düzenlemelerin etkisi bulunmaktadır. Bu varsayımdan hareketle çalışmada, Türkiye televizyon kanallarında yüksek izlenme oranlarına ulaşan diziler üzerinden, yüksek reyting alan feodal içerikli dizilerden“Karagül”dizisinin görüntü metni teknik ve göstergebilimsel olarak modern – feodal kapsamında açıklanmak üzere incelenmektedir. Bu kapsamda feodal ve modern kavramlarının tarihsel geçmişi, bugünü ve televizyon görüntüleri ile sunum biçimleri üzerine temellenen bir çalışma yapılmaktadır. Görüntü metni ile sunulan, izleyiciye resmedilen görüntüler modern kodlara sahip, kentli izleyicinin anlayacağı bugünün feodal yapılanması olan ağalık sistemi üzerinden zenginlik, güç ve otorite ile verilmektedir. Modern kentli izleyici, izlediği görüntülerin gerçek feodal özellikler taşıyıp taşımadığını sorgulamak yerine, kendisine sunulan feodaliteyi kabul etmektedir. İzleyici kendisine tamamen yabancı bir yaşam yerine modern kodlarla desteklenmiş ve sürekli tekrarlarla zihnine yerleştirilmiş bu kodlar aracılığıyla feodaliteyi verildiği biçimiyle almaktadır. Bu kapsamda bir drama türü olan dizilerle feodal modern kavramları birbirleri ile bağlantılı biçimde incelenerek, bugünün Türkiye'sinde feodal modern birlikteliği ve çatışması görüntü metinleri üzerinden ortaya konmaktadır. Teknik ve göstergebilimsel yöntemlerle incelenen“Karagül”dizisi görüntü metinlerinden elde edilen bulgular feodalite, modernlik ve gerçeklik kavramları ile ilişkilendirilerek bu bağlamda bir değerlendirmeye gidilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In modern Turkey, despite the people, who have embraced the conditions of modern life and have worked in modern jobs, constitute an important part of country's population,technical features and visual regulations which is used in TV serials have an effect on achieving high audience ratings of these serials which have a feudal content. Within the scope of this assumption, visual text of the“Karagül”serial -as one of the serials which has highest audience ratings- has been evaluating from the standpoint of technical and semiotic and within context of modern and feudal in this study.Within this context, a study has been implementing based on past and present of feudal and modern concepts and also television imageries and presentation formats.The images which are depicted to the audiences have modern codes and today's modern feudal system in Turkey -which is called system of“ağalık”- that is appropriate for town-bred audiences' understanding is presented with wealth, power and authority. Modern and town-bred audiences have been accepting the presented feudalism instead of questioning the reality of these presented images which they watch. The audiences have been receiving feudalism via modern and underpinned codes and these codes repeatedly placed in their minds.Within this context, the concepts of feudal and modern and also the serials as a kind of drama are interconnected analyzed. Hereby, in today's Turkey, co - occurrence and conflict of feudal and modern are revealed with the visual texts.In this study the serial of“Karagül”is analyzed with the technical and semiotic methods. The findings which obtained from the visual texts are correlated with the concepts of modernism and reality.