Atatürk Dönemi Türkiye'nin Ortadoğu politikası ve Sadabat Paktı
Atatürk Periot Turkey Middle East policy and the Sadabat Pact
  1. Tez No: 325200
  2. Yazar: MERVE BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sadâbat Paktı, Ortadoğu, Atatürk, Modern Ulus-Devlet, Sadâbat Pact, The Middle East, Atatürk, Modern Nation-state
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRKİYE'NİNORTADOĞU POLİTİKASI VE SADÂBAT PAKTITezi Hazırlayan: Merve BAYRAKTARÖZETAvrupa'da devletlerin modernleşmesi Ortaçağın toplumsal düzeni sağlayan iki kurumu olan feodal beyliklerin ve kilisenin önemini kaybetmesi ile başlamıştır. Yapılan uzun savaşlar sonunda imzalanan Westphalia Antlaşması ile Avrupa'da artık dini hoşgörü ve kral devletler ortaya çıkmıştır. Bu anlaşma modern devletin ilk adımlarının atıldığını gösterse de asıl modern devlet olan ulus-devlete geçiş Fransız İhtilali ile gerçekleşmiştir.Fransız İhtilali sadece Avrupa'da modern ulus-devletin ortaya çıkmasını sağlamamış aynı zamanda son dönemlerini modernleşme çabalarıyla geçiren Osmanlı İmparatorluğunu da etkisi altına alarak çok uluslu olan imparatorluğu yıkılışa sürüklemiştir.Ulus-devlet anlayışına göre şekillenen ve kendini batılı devletlere kabul ettirme çabası içinde olan yeni devlet, Ortadoğu'daki devletlerle yakın ilişkiler kurmuştur. Cumhuriyetin kurulmasından sonra Ortadoğu ülkeleri ve başkanları ile ilişkiler gelişmiştir. Bu ilişkiler neticesinde dönemin şartları da dikkate alınarak alası tehlikelere karşı bir pakt düşüncesi ortaya çıkmıştır. 1937 yılına gelindiğinde bu düşünce uygulamaya koyulmuş ve Ortadoğu Devletleri Sadâbat Paktı etrafında toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ATATÜRK PERIOD TURKEYMIDDLE EAST POLICY AND THE SADÂBAT PACTPresented by: Merve BAYRAKTARABSTRACTThe modernity of the state in Europe started with the lost of the importance of the feudal system and the church, which of two had ruled the medieval society, and after the long periods of wars concluding with the Westphalia Treaty Europe has faced with religious tolerance and the king states. Although this has shown the starting with the modern states, the core modern nation-states occurred after the French Revolution.The French Revolution not only caused the modern nation-states to occur in europe but also caused Ottoman Empire which spent its last periods (years) for modernization and was multi - national to be destroyed by making destructive effects.The state, which has the nation-state condition and has an attempt to introduce itself to the European states, has a close relationship with the Middle East neighbors in the Middle East. After the foundation of the Turkish Republic the relationships with the Middle East states and their presidents have increased. As a result of those relationships, considering the term?s conditions, an idea of pact had come out against likely dangers. By the year 1937, this idea was to make applicable and Middle East states was united with Sadabat Pact.