İletişim ve mekan ilişkilerinde istanbul Yalıları
Istanbul sea mansions in communication and space interaction
- Tez No: 465495
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Psikocoğrafya, Flanuer, Derive, Mekan, Boğaziçi Yalıları, Mekanın Temsilleri, Sürrealizm, Fütürizm, Coğrafya, Haritalandırma, Kentleşme, Psychogeography, Flanuer, Derive, Space, Bosphorous Sea Mansions, Representations of Space, Surrealism, Futurism, Geography, Urbanization, Mapping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsan ve Mekan İletişimi'nde Boğaziçi Yalıları başlıklı tezimde, Boğaziçi Yalıları'nın İstanbulluların mekan algısındaki anlamını ve değerini inceliyorum. İstanbul'un simgesi olarak kabul edilen Boğaziçi kıyılarına konumlanan yalıların, kent sakinleriyle kurduğu iletişimin şeklini araştırıyorum. Bu ilişkinin kurulmasında etkili olan faktörleri ve zaman içerisinde mekan algısına ilişkin gelişen değişiklikleri ve bu değişikliklerin nedenlerini tezimde bulmaya çalışıyorum. Araştırmanın birinci bölümünde İnsan ve Mekan İletişimi üzerine yapılmış akademik çalışmaları değerlendiriyorum. İkinci bölümde ise, Boğaziçi Yalıları'nın medyadaki ve gündelik hayattaki temsillerine değiniyorum. Araştırmanın üçüncü bölümünü anket çalışması oluşturuyor. Genç ve yaşlı kuşak kent sakinlerine Boğaziçi Yalıları'nın kendilerine ne ifade ettiğini anlamak üzere örneklemime yalılarla ilgili, kişisel duygu ve düşüncelerini veya hayallerini ifade etmelerine yardımcı olacak sorular yönlendiriyorum. Anket çalışmasının sonuçları, Boğaziçi Yalıları ile ilgili kişilerde oluşan algının birebir / kişisel deneyimlerden ziyade, medya tasvirlerine dayandığını gösteriyor. Medyada çizilen yalı tasvirleri, kişilerin bu mekanları o şekilde algılamasında etkili oluyor. Genç kuşak ve yaşlı kuşağın etkilendiği medya birbirinden farklılık gösteriyor. Genç kuşak kendi zamanının medyasından etkilenirken, yaşlı kuşak ise kendi gençlik dönemlerinin medya tasvirleriyle yalıları algılamakta ve yorumlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis 'Human and Space Interaction: Bosphourus Sea Mansions' I am studying the Bosphourus Sea Mansions as a space from the view of Istanbul habitants. As the symbols of Istanbul Bosphorous Sea Mansions interaction with the city habitatants is the main concern of my work. Studying the effective factors are in the building of this interaction, space perceivement depending on the time effect are my main questions. In the fist section of my thesis I am searching and analyzing academic works in the related area. In the second section I am studying the representations of Bosphorous sea mansions in media and the daily life. The third section is consisted of an oral survey. To be able to get the reactions of both old and young generation I am preparing my questions on an emotional based perspective. According to the survey results, inhabitants have a perspective on sea mansions which is not based on personal experiences but media. People usullay accept the Picture drawn by the media. Young genaration mostly influenced by their own generation's media culture however older generation still following the media culture coming from their younger ages.