Tekâfül sisteminde vekalet ve mudarabe modelleri
- Tez No: 465547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sigortacılık, Religion, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Tekâfül sistemi, Konvansiyonel Sigorta, Vekalet, Mudarabe, Islamic Insurance System, Conventional Insurance, Proxy, Community of Interest
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsanlık tarihi boyunca şahıslar, risklerini pek çok kişiye yayma çabası içinde olmuşlardır. 14. yüzyılda Batı'da oluşturulan sigorta, böyle bir çabanın ürünüdür. Müslüman coğrafyada ilk dönemlerden sonra yaşanan yardımlaşma boşluğu, son dönemde sigorta ile kapatılmaya çalışılmıştır. Fakat incelemeye alınan sigorta akdi, çoğunluk muasır alim tarafından İslam hukukuna muhalif bulunmuştur. Sigortaya alternatif olarak araştırmalar ve sempozyumlar neticesi meydana getirilen tekâfül sistemi ise İslam hukukuna uygun bir şekilde 20. yüzyılda oluşturulmuştur. Bu tezde tekâfül sistemi vekalet ve mudarabe akitleri çerçevesinde tanıtılmakta, konvansiyonel sigorta ile karşılaştırılmakta ve vekalet ve mudarabe akitlerinin sistemde uygulamasına yer verilmektedir. Öte yandan tekâfül sisteminde uygulanan vekalet ve mudarabe akitlerine yöneltilen tenkitler ele alınmaktadır. Sonuçta sistemde uygulanan vekalet ve mudarabe akitlerinin İslam hukukuna muhalif olmadığına kanaat getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, individuals have in a struggle for sharing their risks to as many people as possible. The insurance formed in the West in the 14th century is an outcome of such attempt. The gap in solidarity experienced in the early periods has been recently tried to be bridged. However, according to the majority of contemporary scholars, the examined insurance contract was opposite to Islamic Law. As an alternative to conventional insurance, Islamic Insurance system based on research and symposiums were formed in line with Islamic Law. In this thesis, Islamic Insurance System is introduced within the framework of community of interest, compares this system with conventional insurance and explains the application of proxy and community of interest. Besides, the criticisms directed against the way in which proxy and community of interest was applied in Islamic insurance system are also focused on in the thesis. In conclusion, it is thought that the proxy and community of interest applied in the system are not opposite to Islamic Law.