Cıcero ve de Officiis eserindeki Romalı erdemleri
Cicero and the Roman virtues in his work de officiis
  1. Tez No: 465548
  2. Yazar: ABRİM GÜRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA DEMİRİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Cicero, Roma, Eski Yunan, Erdem, Bilgelik, Sağuyu, Adalet, Cesaret, Ilımlılık, Ölçülülük, Cicero, Rome, Ancient Greek, Virtue, Wisdom, Prudence, Justice, Fortitude, Temperance, Moderation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Latin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada Marcus Tullius Cicero'nun De Officiis adlı eserinde bahsi geçen belli başlı temel Romalı erdemleri, Cicero'nun felsefi görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken eserin planı ve konusu, eserde yer alan başka erdemlerin açıklanması ve birbirleriyle olan ilişkileri, Roma toplumundaki erdem anlayışı ve Cicero'nun erdemlere bakışı ve buna bağlı olarak da felsefi görüşleri ana hatlarıyla ortaya konmuştur. Ayrıca Cicero'nun Eski Yunan felsefe kavramlarını Latinceye çevirmesi ve edebi yetkinliği de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, with respect of Cicero's philosophical thoughts, Roman virtues which had been mentioned in Marcus Tullius Cicero's work of De Officiis have been examined. While this investigation is underway; plan and subject of the work, explaining of the basic virtues which take places in work and their interrelationship, the understanding of virtue in Roman society and outlines of Cicero's point of views towards these virtues and according to this, his philosophical thought have been put forth. In addition, Cicero's translating of the philosophical concepts in Ancient Greek to Latin language and his literary competence have been discussed.