İngiliz seyyah Alexander Burnes'e göre XIX. yüzyılın ilk yarısında Buhara Hanlığı
According to Alexander Burnes, the Bukhara Khanate in the first half of the 19th century
  1. Tez No: 465611
  2. Yazar: KÜRŞAD KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİNÇER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Buhara Hanlığı, Alexander Burnes, Türkistan, Seyahat, Bukhara Khanate, Alexander Burnes, Turkestan, Voyage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
''Alexander Burnes'e göre XIX. Yüzyılın ilk yarısında Buhara Hanlığı'' isimli Yüksek lisans tezimizde seyyahın“Travels Into Buhara; Being The Account Of A Journey From India To Cabool, Tartary And Persia; A Voyage On The Indus From The Sea To Lahor”adlı 3 ciltlik eserinin Buhara Hanlığını ilgilendiren bölümleri İngilizceden Türkçeye tercüme edilmiştir. East India Company (Doğu Hindistan Şirketi)'nin bir memuru olan Alexander Burnes, Aralık 1831'de Hindistan'dan başlayan yolculuğunun devamında Haziran 1832'de Buhara'ya ulaşmıştır. Yolculuğu boyunca gördüklerini ve başından geçen hadiseleri not alan A. Burnes, Buhara Hanlığı'na ait topraklara girdiği andan itibaren devletin siyasi gücü, tarihi, hükümdarın kişiliği, bölge insanının yaşam tarzı, göçebelerin durumu ve en önemlisi de Buhara Hanlığı'nın ticari önemi hakkında çok önemli malumatlar vermiştir. Hiç kuşkusuz bu bilgiler Buhara Hanlığı'nın bilhassa Emir Nasrullah devrinin tarihini aydınlatması bakımından büyük ehemmiyet arz etmektedir. Böylece çalışmamız sayesinde XIX. yüzyılın ilk yarısında Türkistan sahasında önemli bir yer işgal eden Buhara Hanlığı'nın tarihinin aydınlatılmasında A. Burnes'in eserinin ehemmiyeti ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to translate some parts which are about Khanate of Bukhara, of a traveler's three-volume work called“Travels Into Buhara; Being The Account Of A Journey From India To Cabool, Tartary And Persia; A Voyage On The Indus From The Sea To Lahor”from English to Turkish. Alexander Burnes who is an officer in East India Company, arrived at Bukhara in June, 1832 at the end of a journey that started off from India in December 1831.As he arrived at the lands of the Khanate of Bukhara, Alexander Burnes who had written down all incidents that he saw around and lived through during his all journey, supplied very important information that were related to political power and history of the state, personality of the emperor, lifestyle of the community, conditions of the nomads, and especially commercial importance of the Khanate of Bukhara. Undoubtedly, these data became more of an issue about the Khanate of Bukhara, more particularly in terms of lightening the period of Nasrullah Khan. Thereby, under favour of this research, the importance of Alexander Burnes' work in lightening of the history of the Khanate of Bukhara that occupied an important place in Turkistan area in the first half of XIX. century was studied.