Fibromiyalji sendromunda babalık işlevinin Rorschach testiyle değerlendirilmesi
The evaluation of the paternal function in fibromyalgia sendrome with the Rorschach test
- Tez No: 465613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A .ELİF YAVUZ SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Babalık İşlevi, Ensestüyöz, Rorschach Testi, Fibromyalji Sendrome, Paternal Function, Ensestuel, Rorscahch Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı fibromiyalji hastalarında babalık işlevinin Rorschacah Testi ile incelenmesidir. Çoğunlukla kadınlarda görülen Fibromiyalji Sendromu, herhangi bir organik bozukluk olmaksızın ortaya çıkan yaygın ağrılar ve kronik yorgunluk hastalığın en önemli bedensel belirtilerini oluşturur. Bu kadın hastaların babaya dair ensestüyöz söylemlerinden hareketle çalışmanın odak noktasını“ensestüyöz”ve“babalık işlevi”kavramları oluşturur. Yapılan uygulama İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'da tedavi görmekte olan 2013 Alternatif Tanı Kriterleri tarafından Fibromiyalji tanısı almış 18 gönüllü kadın hasta ile yürütülmüştür. 18 gönüllü hastaya, demografik form uygulanmış, psikanalitik yönelimli öngörüşme yapılmış ve Rorschach Testi uygulanmıştır. Uygulanan malzeme Fransız Okulu'na bağlı kalınarak bu testlere özgü içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucu ise özellikle“ensestüel”kavramı ve“babalık işlevi”kavramları etrafında incelenen 18 hastanın protokollerinden elde edilen bilgiler baba-kız ilişkisinde bu hastalığın özel bir önemi ve etkisi olduğu yönündedir. Bu çalışmada Fibromiyalji kadın hastalarının babalık işlevinde ensestüyel bir ilişkinin bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the father-daughter relations and the concept of paternal function in fibromyalgia which is commonly observed in women by the projective test of Rorschach Test with the concepts of the theory of psychoanalysis The most commonly diagnosed symptoms of fibromyalgia are widely spread pain and profound fatigue without the presence of any organic lesions. The fact that it is mostly seen“ensestuel”father discourse in this female patients. For this reason, from this“ensestuel”father discourse, the starting point of the study has been the concept of the“ensestuel”and the“paternal function”. The procedure was carried out in Physical Medicine and Rehabilitation at the Istanbul Faculty of Medicine with 18 volunteer woman patients who had been diagnosed as Fibromyalgia according to 2013 American College of Rheumatology (ACR) alternative diagnostic criteria. The demographic form, the psychoanalytically oriented interview and the Rorschach Test were conducted with the patients. The applied materials has been analized in detail according to the French School of the projective methods by the content analysis used with Rorschach Test. As a result of the evaluation process, in the protocoles of the 18 patients primarily the concept of the“ensestuel”and the“paternal function”has been found out to be effective and playing an important role with the father-daughter relationship in fibromyalgia.