Türkiye'de ithalatta kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF)uygulama sorunları ve çözüm önerileri
The problems of the implementation of the resource utilization support fund (RUSF) on import in Turkey and the solution offers
- Tez No: 465616
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNHAN ELİF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, KKDF, Fon, Vergi, Vergileme, Yasallık Ġlkesi, Ġthalat, Gümrük, The Resource Utilization Support Fund, RUSF, Fund, Tax, Taxation, The Principle of Legality, Import, Customs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada; kaynak kullanımını destekleme fonunun (KKDF) ithalat boyutundaki uygulaması, Fonun mali-ekonomik açıdan önemi, gerekliliği ve etkileri konularına girilmeksizin, sırasıyla gümrük vergilemesine ilişkin temel kavramlar tanımlanmak, uygulama vergi ve vergileme ile ilgili temel başlıklar dahilinde etraflıca ortaya konulmak, konuya ilişkin özellikli durumlar belirtilmek ve mevzuatta ve uygulamada müşahede edilen ihtilaflı alanlar açıklanarak bunlara çözüm önerileri getirilmek suretiyle tüm yönleriyle irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada konuya ilişkin yürürlükteki hukuki düzenlemelerin hemen tümünden yararlanılmış, herhangi bir düzenlemenin olmadığı noktalarda ise keyfiyet meri uygulamanın mantığı, hukukun genel ilkeleri ve mümkün mertebe yüksek yargı kararları ve akademik görüşler çerçevesinde ele alınarak sonuca bağlanmıştır. Son tahlilde hukuki dayanağına dair tartışmalar, bu eksende“yasallık ilkesi”nin öngördüğü koşulların karşılanmamış olması, hukuki niteliğindeki belirsizlik, meri ceza uygulamasının hukuk dışılığı, düzenleme yapma yetkisi konusundaki iki başlılık, ilgili alt mevzuat düzenlemelerinin çoğu kez bir üst norma dayanmaması, bu anlamda keyfi/takdiri hükümler içermesi ve tartışmalı pek çok hususa cevap vermede de yetersiz kalması gibi çok sayıdaki sorunun veya“gri”alanın Fon uygulamasının ihtilafsız ve yeknesak biçimde işlerliğini tümüyle imkansız kıldığı değerlendirilmiş, bu eksende konunun tam manasıyla ancak gereğine“yasallık ilkesi”ve“normlar hiyerarşisi kuralı”temelinde tevessül edilecek kapsamlı mevzuat düzenlemelerinin ihdası ile çözüme kavuşturulabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to examine the implementation of the resource utilization support fund (RUSF) in point of import in all its parts, by identifying basic concepts regarding customs taxation, by revealing the implementation thoroughly within the basic topics concerning tax and taxation, by stating specific cases concerning to the subject and by specifying the controversial areas observed in legislation and practice and offering solutions to them in turn, without broaching the subjects of fiscal and economic importance, necessity and effects of the Fund. In the study it has been made use of nearly all the regulations in force concerning to the subject, the circumstance was brought to conclusion by being covered within the framework of the reason of the practise in force, general principles of law and higher judicial rulings and academic opinions as far as possible in cases where there is no regulation about the issue. In the final analysis it was appraised that a large number of problems or“gray”areas regarding the Fund such as disputes about its legal basis, in this regard, not having met of the conditions“the principle of legality”requires, ambiguity on its legal characteristic, unlawfulness of the practice of punishment in force, duality on the subject of the power of making legal arrangements, mostly not being based upon an upper norm of relevant lower legislative arrangements, in this manner, involving arbitrary/discretionary provisions and also falling short of responding a great deal of contradictive issues of them definitely preclude the continuation of the implementation uncontroversially and evenly, in this respect, it was reached to the conclusion that the matter can only be resolved in full by creating of comprehensive legislative arrangements to which have been resorted on grounds of“the principle of legality”and“rule of hierarchy of norms”.