Antonio Tabucchi'nin Porto Pim Kadını eserinde seyahat kavramının anlatısal izdüşümleri
Narrative projections of travel in Woman of Porto Pim by Antonio Tabucchi
- Tez No: 465615
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN GÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş İtalyan Edebiyatı, Seyahat, Postmodern Edebiyat, Tabucchi, Metafor, Azor Adaları, Contemporary Italian Literature, Travel, Postmodern Literature, Tabucchi, Metaphors, Azores
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İtalyan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu tezde çağdaş İtalyan edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Antonio Tabucchi'nin eserlerinde ve özellikle Porto Pim Kadını kitabındaki anlatılarda görülen seyahat kavramının anlatısal izdüşümleri incelenmektir. Seyahat teması İtalyan yazarının eserlerinde merkezî bir önem taşımaktadır. Seyahat ile ilgili unsurlar, metaforlar, imgeler birçok romanında, öyküsünde ve makalesinde tespit edilebilir. Eserlerinde seyahatin taşıdığı önemin işareti, yazarın ölmeden önce hayatı boyunca yazdığı seyahat yazılarını, Yolculuklar ve Öteki Yolculuklar adlı tek bir kitapta derlemek istemesidir. Şimdiye kadar en az bilinen Porto Pim Kadını eserinin incelenmesi için ilk iki bölümde postmodern ve post-turistik dönemde seyahat kavramının ve seyahat edebiyatının durumu ele alınmaktadır. Böylelikle küresel çağda seyahat etme ve seyahat anlatma biçimlerinin derin bir şekilde değişmiş olduğu görülmektedir. Bu değişimlerde yazarların her zamankinden daha fazla küçülen ve aynılaşan dünyayı anlatmak için yeni yöntemler kullandıkları tespit edilmektedir. Tabucchi'nin Porto Pim Kadını eseri, bilgi koleksiyonculuğu, üst-seyahat anlatı tipolojilerine ve metinlerarası, metaforlaştırma ve kurgulaştırma yöntemlerine göre incelenmeye çalışılmıştır. Bu eserde rastlanan yöntemlerin yanı sıra Tabucchi'nin diğer seyahat anlatılarında da büyük sıklıkla önemli bir rol oynayan nostalji duygusu ve heterotopya kavramları dikkate alınmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda Tabucchi'nin, anlatısal poetikasında bu yöntemleri, metaforları ve heterotopik mekânları kullanarak seyahat kavramına, seyahat geleneğine, parçalanmış, bölünmüş, artık bilindik ve aynılaşmış küresel dünyaya yeni bir yorum getirmek istediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present dissertation aims to analyze the narrative projections of the concept of travel in the works by Antonio Tabucchi, one of the most important Italian contemporary writers, and in particular in his travelbook Donna di Porto Pim (Woman of Porto Pim). Travel can be considered aprime theme in the production, be it novels, short stories, or articles, of this renown Italian author. The proof of this prominence is the fact that before his death Tabucchi decided to collect his travel articles in a book entitled Viaggi e altri viaggi (Travels and Other Travels). To properly analyze Donna di Porto Pim, one of the least studied texts by Tabucchi, in the first two chapters of this thesis the concept of travel and the status of travel literature during the postmodern and post-tourist era will be investigated. Indeed, during the era of globalization the way of travelling and the travel writing's expressions profoundly changed. In these changes it can be noticed that the writers use various narrative techniques to provide a new interpretation of a world that appears smaller, identical and familiar. Hence, the text Woman of Porto Pim will be analyzed focusing on the uses of two textual typologies, erudite collection and meta-travel, and the narrative techniques of intertextuality, metaphorization and fictionalization. During the study of these textual typologies and techniques the importance of nostalgia and the concept of heterotopia, present in this travel book by Tabucchi, will be emphasized. At the end of this thesis it can be seen that in his poetic narrative Tabucchi uses these techniques, metaphors and heterotopic places to put forward a new interpretation of the concept and the tradition of travel and to ultimately rewrite the global world, already divided, shattered and identical everywhere.