Bir feminist mizah incelemesi: 5harfliler.com
An analysis of feminist humor: 5harfliler.com
- Tez No: 465617
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mizah, Feminizm, Feminist Hareket, Yeni Medya, Feminist Mizah, Hiciv, 5harfliler, Humor, Feminism, Feminist Movement, New Media, Feminist Humor, Satire, 5harfliler
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Mizahın feminizmin direniş potansiyelini artırma kapasitesi nedir? Dahası, mizah bir direniş biçimi olarak nasıl harekete geçer? Bu iki yönlü soru, söz konusu feminist söylem olduğunda hem kuram hem pratik içerir: Bu çalışmanın amacı, mizahın yerleşik kuramları ve onların kavramsal sınırlarını keşfetmek, söz konusu sınırların madun mizahı hicvindeki başlangıç ve bitiş noktalarını ölçmektir.“Kadın mizahı”ve“feminist mizah”terimlerinin yeni toplumsal hareketler ve alternatif yeni medyayla bağlamı Feminist bir perspektiften sorgulanacak; ardından çevrimiçi feminist dergi 5harfliler'de yayınlanmış metinlerin feminist mizah bağlamında tematik incelemesi yapılacaktır. Bu çalışma, okuyucusunu ciddi bir direnişin kendini her zaman asık bir suratla göstermeyeceğine dair ironik bir gerçekle yüzleştirecek ve şu soruyu soracaktır: en derin ıstıraplar mizah yoluyla nasıl dindiriliyor veya dindiriliyor mu?
Özet (Çeviri)
To what extent does humour have the capacity to augment feminism's site of resistance? And better yet, how is it possible that humour itself can mobilizes as a form of resistance at all? This two-part question is theoretical and practical with regard to feminist discourse: I'm concerned with the pre-existing theories of humour and their conceptual limits as I measure them up against satire of subaltern humour. From the feminist point of view, encompassing terms such as“women's humour”and“feminist humour”will be scrutinized in their contexts in relation to new social movements and alternative media, such as the humour found in the online feminist magazine 5harfliler. This paper comes to terms with irony that deep resistance is not always straight-faced, asking itself the strangest question: how does the deepest suffering unfetter itself through a joke?