Fibromiyalji sendromunda tamamlanamayan yas sürecinin erken dönem nesne ilişkileri bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of incomplete mourning process in the contex of early object relationship in fibromyalgia sendrome
  1. Tez No: 465636
  2. Yazar: ÖZGE NUR İSKENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ELİF YAVUZ SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Yas, Rorschach Testi, Erken Dönem Nesne İlişkisi, Fibromyalji Sendrome, Mourning, Rorscahch Test, Early Object Relationship
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Fibromiyalji sendromuna sahip kadın hastaların ruhsal dünyalarını yaşantıladıkları yas sürecini merkeze alarak incelemektir. Fibromiyalji sendromu özellikle orta yaş üstü kadınlarda daha sık görünmektedir ve ağrılardan dolayı bir işlev kaybı söz konusudur. Bu durum kişinin motivasyonunu etkiler ve ruhsallığında iz bırakır. Araştırma, 20-50 yaş arasında Fibromiyalji Sendromuna sahip, kayıp öyküsü olan 20 kadın hasta ile yürütülmüştür. Bu hastalarla yapılan çalışmada Temel Yas Unsurları Ölçeği, Aleksitimi Ölçeği ve Rorschach Testi uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularına baktığımızda, ölçeklerden alınan puanlara göre hastaların aleksitimi puan ortalaması yüksek bulunmuştur. Buna zıt olarak yas ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları düşük bulunmuştur. Hastaların söylemlerinden ortaya çıkanlara baktığımızda anne ile olan ilişkinin negatif bir yönde geliştiği, kayıp öyküsünün hastalığın gelişmesinde önemli bir rolü olduğu , kayıp dışında diğer travmatik yaşantıların dikkat çektiği , duygulanımda ve duyguları ifade etmede sıkıntı yaşadıkları, bulgulanmıştır. Rorschach testinin bulgularında, erken dönem anne-kız ilişkisinin niteliğine yönelik, annelik ve kadınlığa dair negatif tasarımların olması dikkat çekmiştir. Bedensel tasarımların niteliğinde ise kendiliğe dair kırılgan, değersiz, negatif bir beden tasarımı olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak; bu hastaların erken dönem nesne ilişkilerine dair eksiklikler sonucu yas sürecini tamamlayamadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of his researh is to examine psychic economy of female patient with fibromyalgia to get to the centre experienced mourning process. Fibromyalgia syndrome appears more frequent especially in women with middle-aged and there is a is a loss function because of the pain. this condition affect a person's motivation and leaves a trail of patient's psychic life. The research was carried out with 20 women who has a lost story between the ages of 20-50 with fibromyalgia syndrome. Patients were applied 'Core Bereavement Items' 'Toronto Alexithymia Scale' and 'Rorschach Test'. When we look at the findings of the study, The Score from the scale according to patients, alexithymia was found to be higher points on average. Oppositely the scores they receive from the mourning scale were lower. When we look at the common discourses, we found relationship with mother developed in a negative direction, the story of lost has an important role in the development of the disease, other traumatic experiences also drew attention, They distressed expressing sensations and emotions.When we look at the findings of Rorschach Test, findings of quality of early mother-daughter relationship had negative representation of womanhood and motherhood. Quality of bodily representation found that fragile self, worthless, negative body representation. Consequently; Patients had deficiency in early object relationship thats why they couldn't complete mourning.