Doğum sonrası depresyon tanısı alan kadınların ruhsal dünyalarının incelenmesi
Evaluation of psychic organizations of the women who are diagnosed with postpartum depression
  1. Tez No: 465637
  2. Yazar: ÖZGÜN TAKTAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Doğum Sonrası Depresyon, Projektif Testler, Motherhood, Postpartum Depression, Projective Tests
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, Doğum Sonrası Depresyon (DSD) tanısı almış kadınların ruhsal işleyişlerindeki ortak noktaların ortaya çıkarılmasını ve bu dönemdeki zorlanmalarının altında yatan temel problematiklerin anlaşılmasını hedeflemiştir. DSD tanısı almış 8 katılımcı ile psikanalitik yönelimli klinik görüşmeler yapılmış, Rorschach testi ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Uygulanan testler, Fransız Okulu sistemine göre içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, katılımcıların erken dönem nesnelerinin yeterince kapsayıcı olamayan, hayal kırıklığı yaratan ya da endişe veren nesneler olduğunu; katılımcıların bu nesnelerden yeterince ayrışamamış olduğunu göstermiştir. Doğum sonrası dönemde, problematik erken dönem nesne ilişkileri canlanan bu kadınlar, kendi arkaik kaygıları ve erken dönem kayıplarıyla yeniden yüzleşmektedirler. Zarar veren, ya da hayal kırıklığına uğratan ilk nesnelerine yönelik düşmanca duyguları kendilerine dönmektedir. 'Bebekle bir olma hali' bu kadınlar için arkaik yutulma endişelerini de beraberinde getirmekte, aynı zamanda kendisinden 'farklı' olan bebeğin ihtiyaçlarını anlayıp gidermekte zorlanmaktadırlar. Bu döneme özgü pek çok engellenme ve çaresizlik yaratan durum ile baş başa kalan bu kadınlar için, yeterli bir anne olamamak, yeni bir narsisistik kırılma ve öfke yaratmaktadır. Bu dönemde, kadınlar canlanan dürtüsellikleriyle, özellikle de agresif dürtü ile baş etmek durumundadırlar. DSD tanısı alan kadınların savunma mekanizmaları ve ego güçleri bu durumlarla başa çıkmak için yeterli gelmemekte, içsel/dışsal bir dayanağa yoğun bir ihtiyaç duymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the common problematics under the psychic organization of the women who suffer from Postpartum Depression (PPD) via psychoanalytical oriented clinical interviews, Rorschach and Thematic Apperception Test (TAT). 8 participants are involved in the study. Rorschach and TAT results are interpreted according to the French School by the content analysis. The results are showed that early object relations of the participants are either threatening or disappointing and can not fulfill their containing function, and participants are attached to their mother in an unresolved symbiosis. After the delivery, their problematic archaic period revives and they face again with their early disappointments and anxiety of object loss. Anger towards the threatening, loss or disappointing early object turns against them with depressive symptoms. Being in a fusion with baby leads to symbiotic anxieties of engulfment. Moreover, they are not able to differentiate baby's needs as a separate subject and have a difficulty to understand and meet its need. The feeling that they can't be a good and sufficient mother leads to another narcissistic injury and anger. Moreover, they are supposed to control overflowing aggressive drive, however, their established defence mechanisms and ego strength are not sufficient to cope with all. It is seen that they are in need of holding and support deeply.