Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 'Yaban' adlı romanı üzerinde söz dizimi incelemesi
Syntax analysis of Yakup Kadri Karaosmanoğlu' Yovel 'yaban'
- Tez No: 465644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜRSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sentaks, Söz dizimi, Kelime grubu, Cümle Bilgisi, Syntax, Word group, sentence information
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1183
Özet
Dil, düşünceleri ve duyguları yansıtan, maddi ve manevi değerleri kuşaktan kuşağa aktaran ve milleti millet yapan en önemli unsurlardan biridir. Dil, kelimeler, kelime grupları ve cümlelerden oluşur. Dilin gramerinin en önemli dallarından biri de kelime gruplarını ve cümleleri inceleyen söz dizimidir (sentaks). Biz bu çalışmamızda Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun“Yaban”adlı romanını söz dizimi açısından incelemeye çalıştık. Bu çerçevede Kelime Grupları, Cümle ve Türleri ile Cümle Tahlilleri şeklinde üç ana başlık altında ele aldığımız çalışmamızı bir giriş ve üç bölüme ayırdık. Girişte Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserlerine; Birinci Bölümde Kelime Gruplarına; İkinci Bölümde Cümle ve Cümle Türlerine; Üçüncü Bölümde ise Cümle Tahlillerine yer verdik. Romandaki kelime grupları ve cümleler çeşitli yönleriyle ele alınmış ve örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca konu ile ilgili olarak dilcilerin görüşlerine ve kelime grupları ile cümleler bahsinde birleştikleri ve ayrıldıkları hususlara değinilmiştir. Bu çalışma sırasında yararlandığımız kaynakların bibliyografyası son bölümde, konu ile ilgili görüşler ise“Sonuç ve Değerlendirme”başlığı altında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is one of the most important elements that reflects thoughts and feelings, hands material and moral values down from generation to generation, and makes a nation nation. The science which studies word groups and sentences is called syntax. This work we have done is syntax analysis that is constituted by the word groups, sentence types, and sentence analysis of Yakup Kadri Karaosmanoğlu' novel“Yaban”. Our study have been formed as“Summary, Preface, Life, Literary Personality, and Works of Yakup Kadri Karaosmanoğlu (Introduction), Word Groups (Part I), Sentence and Sentence Types (Part II), Sentence Analysis (Part III), Conclusion and Evaluation, Resources”. Word groups and sentences in the novel are handled in various ways and explained with examples. Opinions of the linguists related to the subject have been included. This study have been collected under three main titles which are“Word Groups, Sentence and Types, Sentence Analysis”. The bibliography of the sources we used during the study is given in the last section. Views related to the subject were included under the title“Conclusion and Evaluation”. Some issues which linguists agree and disagree about Word groups and sentences are indicated.