6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'nda ticaret şirketlerinde tür değiştirme ve uygulaması
Change of legal form in commercial companies and its' practice in the new Turkish Commercial Code of Law no 6102
  1. Tez No: 465645
  2. Yazar: SALİH ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MACİDE ŞOĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tür Değiştirme, Ticaret Şirketlerinde Tür değiştirme, Muhasebesel Yönden Tür Değişikliği, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda Tür Değiştirme, Change of legal form, change of legal form in commercial companies, change of legal form from the angle of accounting, change of legal form in Turkish Commercial Code of law no 6102
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Tür değiştirme kavramı, hukuk sistemimize ilk defa“nev'i değiştirme”adı altında 1956 yılında yürürlüğe giren 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile girmiştir. 56 yıl yürürlükte kalan tür değiştirme uygulaması, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan kapsamlı değişikliklerle yeni bir boyut kazanmıştır. Tür değiştirme, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile daha kapsamlı ve ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, ticaret şirketlerinde tür değiştirme işlemlerinde yoğun artış gözlenmiştir. Bu tez çalışmasında, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan ticaret şirketleri ve kooperatifler tür değiştirmeyle ilgisi yönünden incelenmektedir. Tür değiştirmenin; yTTK'daki uygulaması, vergi hukukundaki uygulamaları ve muhasebe uygulaması bölümler halinde incelenmektedir. Ticaret şirketlerinde tür değiştirme uygulaması, resmi kurumların uygulaması ve kanuni uygulamalar temelinde incelenerek şirketlerin hangi prosedürleri takip etmesi gerektiği açıklanmıştır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 ile 1 Temmuz 2015 tarihi arasındaki 3 yılda İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne kayıtlı ve inşaat sektöründe olan tür değiştiren ticaret şirketleri, tür değiştirme amaçları yönünden incelenmiştir. Bu amaçla, ticaret şirketlerinin İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne vermiş oldukları resmi belgeler ve İstanbul Ticaret Odası'nın resmi web sitesi www.ito.org.tr adresinde şirketlerle ilgili verilen bilgiler esas alınıp, nitel araştırma yöntemiyle değerlendirme yapılarak ortaya çıkan sonuç değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Change of legal form concept, entered into our legal system with Turkish Commercial Code of law no 6762 that entered into force in 1956. The practice of change of legal form concept which remained in force for 56 years, acquired a new dimension with substantial changes made in Turkish Commercial Code. Change of legal form, was described more comprehensive and detailed by Turkish Commercial Code of law no 6102. After Turkish Commercial Code of law no 6102 entered into force, substantial rise has been observed in change of legal form trans actions. In ourthesis, commercial companies and cooperatives that exist in Turkish Commercial Code of law no 6102 are analysed from the angle of their relation to change of legal form. Change of legal form is analysed from the legal point of view as it exists in some codes and also from theangle of tax law practices. Change of legal form is also analysed from theangle of accounting. Change of legal form practice in commercial companies is analysed based on the practice of public authoritiesand legal practices and which proceduress hould companies follow are explained. Commercial companies that changed legal form in construction sector, which registered to Istanbul Trade Registry Directorship in three years between 1 July 2012, in which Turkish Commercial Code of law no 6102 entered into force, and 1 July 2015, are analysed from the angle of their aim of change of legal form. With this purpose, through taking into account official documents that were given to Istanbul Commercial Registry Directorship and the information that exist in official website of Istanbul Chamber of Commerce, www.ito.org.tr, and through evaluating the sebyusing qualitative research method, the result that come into existence was assessed.