Sanal cemaatler ve Türkiye'de siyasal kutuplaşma
Virtual community and political polarization in Turkey
- Tez No: 465681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ SUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sanal Cemaatler, öteki, siyasal kutuplaşma, Virtual community, other, political polarization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Türkiye'de Osmanlı'dan miras gelen ve Türk siyasi hayatını şekillendiren geleneksel-modern kutuplaşması internet ve sosyal ağların gelişmesi ile birlikte dijital dünyaya taşınmıştır. Bugün sanal cemaatler anonimlik, yüz yüze iletişimin olmaması nedeni ile empati yoksunluğu, kendine benzeyenlerle bir arada olma, kitle psikolojisi nedeni suçun sorumluluğunu üstlenmeyip sorumsuz davranma, sanal cemaatin verdiği prestij nedeni ile nasrsist yaklaşma gibi nedenlerle Türkiye'de siyasal kutuplaşmayı arttırıcı bir etkide bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışmada sanal cemaat olarak Ekşi Sözlük, İnci Sözlük, İTÜ Sözlük/Instella ve Uludağ Sözlük netnografi yöntemi kapsamında katılımsız gözlem ve söylem analizi metotları kullanılarak ele alınmış, kanaatleri nasıl oluşturdukları ve siyasal kutuplaşmadaki etkileri incelenmiştir. İnternet her ne kadar demokrasiyi ve sivil toplumu geliştiren bir iletişim aracı olarak görülse de içine doğdukları kültür tarafından şekillenen kullanıcılar politik birer özne olarak aktif bir rol oynadığından kendileri ile benzeyen, benzer siyasi görüşlere sahip kullanıcılarla bir araya gelerek kolektif hareket etmekte, biz ve öteki ayrımında keskin bir sınır çizerek kutuplaşmayı arttırıcı söylem ve eylemlerde ve kitlesel bir etkide bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The conservative-modernist polarization that has inherited from the Ottoman Empire in Turkey and shaped the Turkish political life has been moved to the digital world with the development of internet and social networks. Today, virtual communities have an increasing influence on political polarization in Turkey for reasons such as anonymity, lack of empathy cause of lack of face-to-face communication, being together with having similar aproach, failure to assume the responsibility of crime for mass psychology, irresponsibility and prestige from virtual community and narcissitic approach. In this context, as virtual communities Ekşi Dictionary, İnci Dictionary, ITU Dictionary / Instella and Uludağ Dictionary is used to analyze via using unattended observation and analysis methods within netnography method to examine how they create political opinion and affect on political polarization. Although the Internet is seen as a means of communication that promotes democracy and civil society, users who are shaped by the culture in which they are embarked act collectively by meeting with users with similar political views who are similar to themselves as political ones playing an active role as subjects, have a massive influence in discourses and actions that increase polarization by drawing a border