Zümrüd-i Anka Gazetesi: 1.-50. sayılar (Tahlili fihrist-inceleme- seçme metinler)
Zümrüd i Anka Daily: 1st-50 th issues (Systematic-index-analysis and selected articles)
- Tez No: 465711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zümrüd-i Anka gazetesi, gazete, mizah, karikatür, Zümrüd-i Anka Daily, newspaper, humour, cartoon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Zümrüd-i Anka gazetesi, 1923 yılında Semih Lütfi Erciyes tarafından çıkarılan ve 1925 yılına kadar yayın hayatını sürdüren bir mizah gazetesidir. Bizim bu çalışmamız, toplamda 224 sayı yayımlanan Zümrüd-i Anka gazetesinin ilk 50 sayısını kapsamaktadır. Zümrüd-i Anka'nın bir mizah gazetesi hüviyetinde olması dolayısıyla tezimizin giriş bölümünde öncelikli olarak Türk mizah basını hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra gazetenin şekil özellikleri ve muhtevası bakımından incelemesi yapılmış ve ardından gazetedeki yazarların biyografilerine yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde gazetede yer alan yazıların, yazar adlarına, türlerine ve konularına göre fihristi yer alırken üçüncü bölümde seçme metinler Latin harflerine aktarılmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise seçme karikatürlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Zümrüd-i Anka Daily is a humour newspaper published by Semih Lütfi Erciyes in 1923 - 1925. This study covers the first 50 pages of this daily with 224 issues in total. Given that Zümrüd-i Anka Daily is a humour newspaper, some information about Turkish humour press is provided in the Introduction of the thesis. Then, the daily was analysed in terms of its design and contents and some biographical information about the coloumnists were given. In the second part of the thesis is an index of writings prepared on the basis of author names, types and topics. In the third part, selected texts were transliterated using Latin alphabet. The final part contains selected cartoons published in the newspaper.