Women employment in engineering: Case of İstanbul
Mühendislikte kadın istihdamı: istanbul örneği
  1. Tez No: 465712
  2. Yazar: JARKYNAY TURGUNALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA ÇAHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, mühendislik, kadın istihdamı, cam tavan, STEM, engineering, women employment, glass ceiling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kadınlar erkeklere oranla daha az mühendislik alanları tercih ederler. Onları mühendislikten alıkoyan birçok engeller bulunmaktadır ve bu çalışmanın asıl amacı iş yerinde var olan üç engeli incelemektir. Çalışmada, literatür taramasına dayanarak, Türkiye ve diğer ülkelerdeki araştırmalar incelenerek, iş hayatında kadın mühendislerinin karşılaştıkları üç engelin, yani erkek egemen örgüt kültürü varlığı, iş yerinde iş tatminin eksiği ve iş-aile çatışması varlığı analiz edilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın uygulama kısmında, literatür taraması sonucu elde edilen bulgular aracılığıyla, mühendislik alanından mezun olan 112 kadın çalışana anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma, özellikle Türkiye İstanbul kentinde yapılmıştır. Katılımcıların cevaplarına dayanarak, yukarıdaki belirtilen üç engeller hakkında görüşlerini, duygu ve düşüncelerini demografik özelliklerine dayanarak bu üç engellerin kadınların mühendislik mesleklere katılmalarına engel olarak karşılarına çıkıp çıkmadığını öğrenmeye çalışılmıştır. Bulgu, erkek egemen örgüt kültürünün, iş tatminin eksikliğinin ve iş-aile çatışmasının var olup bu engellerin bazı kadınların mühendislik mesleklere katılmalarına kısmen engel olduğunu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are fewer women prefer the engineering fields compared to men. Many obstacles are existed which suspend women from the engineering, and examinations of three of them is the aim of this study. The obtained findings from the literature review results and based on the related studies held in Turkey and other countries, it has been tried to analyze the three obstacles: the existence of male-dominated organizational culture at work, the existence of the presence of lack of job satisfaction at work, and the existence of the work-family conflicts, that are confronting women in entering and remaining in engineering occupations. In the application part of this research, via the findings from the literature, the survey covers 112 women employees graduated from the engineering domain. The research was done particularly in the city of Istanbul, Turkey. From the answers of the participants, it has been attempted to find out their views, feelings and opinions about the existence of the three barriers are mentioned above, according to their demographic peculiarities. The finding are showed that these reasons, which are the existence of the men-dominated organizational culture, the presence of lack of job satisfaction, and the work-family conflict are existed and, in particular, confronted some women from entering and remaining in engineering occupations.