Baba otoritesinin yeniden üretimi: Baba Destek Programı (BADEP)
Re-production of father's authority: Father Supporting Program (FASUP)
- Tez No: 465733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile Olmak, Baba Olmak, Baba Destek Programı (BADEP), Otorite, Örtük Otorite Stratejisi, Açık otorite Stratejisi, Being a Family, Fatherhood, Father Supporting Program, Authority, Latent Authority Strategy, Manifest Authority Strategy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 439
Özet
Günümüz dünyasında ailenin dönüşümü sonucunda babalık icrasında değişimler meydana gelmiştir. Bu değişimler aile eğitimleri kapsamında yürütülen Baba Destek Programı (BADEP) örneklemi üzerinden bu çalışmada ele alınacaktır. Özellikle baba otoritesine odaklanarak, günümüz dünyasında baba otoritesindeki dönüşüm ortaya konulacaktır. Temel olarak aile, baba ve otorite kavramlarının soruşturulacağı bu çalışma şu şekilde tasarlanmıştır: İlk olarak aile, babalık vasfının edinildiği ve otoritenin ete kemiğe büründüğü bir ilişki uzamı olarak ele alınacaktır. İkinci olarak, baba olmak, sınırları kültür tarafından çizilen pratikleri icra etmek olarak görülüp aile içinde bir pozisyon olduğu vurgulanacaktır. Son olarak otorite, tüm ilişkilerin kurulabilmesi için kategorik bir ilke olarak tanımlanıp otoritenin nitelikleri tartışılacaktır. Böyle bir kurgudan hareket eden bu çalışma, yaşanan tüm değişimlere rağmen babaların otoritelerini yeniden üretmeye devam ettiklerini iddia etmektedir. Bu çerçevede BADEP'e katılmış 22 baba ile mülakat yapılarak bu iddianın geçerliliği araştırılacaktır. Mülakatlar, etnometodoloji ve sembolik etkileşimci yaklaşımların analiz birimi olarak kullanılmasıyla yorumlanacaktır. Böylece babaların kullandıkları otorite üretici strateji ve teknikler tespit edilecektir. Ayrıca günümüz babaları için aile ve baba olmanın anlamı ile otoritenin babalar için nasıl bir anlam taşıdığı görünür kılacaktır. Çalışma günümüz babalarının farklı stratejiler –örtük ve açık otorite stratejisi- kullanarak otorite üretimine devam ettikleri gösterecektir. Özellikle günümüz babalarının örtük otorite stratejisini yaygın bir şekilde kullanarak aile üyeleri üzerinde otorite üretmeye devam edip babalık pozisyonlarını korudukları açığa çıkarılacaktır.
Özet (Çeviri)
The changes within the practice of fatherhood is occurred in consequence of the transformation of family in contemporary world. These changes will be addressed in this study through the sample of the Father Supporting Program (FASUP), which is a part of Family Trainings. Focusing on father's authority in particular, the transformation in father's authority will be revealed in contemporary world. Basically, this study, in which the concepts of family, father and authority are investigated, is designed as follows: First, the family will be analyzed as the relational space in which fatherhood is acquired and the authority is concretized. Secondly, being a father will be emphasized as being a position within the family that is viewed as practicing the practices drawn by culture. Finally, authority will be defined as a categorical principle for maintaining all relations within the family and the qualities of authority will be discussed. With the help of such an outline this study will assert that in spite of variety of changes occur within family, fathers succeed to sustain their authorities. In this frame, interviews with 22 fathers who participated in the FASUP will be conducted to investigate the validity of this claim. The study that takes ethnomethodological and symbolic interactional approaches as the analytical units, will demonstrate both the re-productional strategies and techniques that are used by fathers and the meanings of being a family and father side by side with authority for contemporary fathers. Moreover, for today's fathers, the meaning of being a father and a father makes the authority appear to have a meaning for the father. The study will be seen that contemporary fathers prevail to reproduction of authority with different -some latent, some manifest- strategies. In particular, today's fathers will widely use the implicit authority strategy to continue to produce authority over family members and to protect their paternity positions.