Türkiye ekonomisinde iktisadi büyüme ve faiz oranı arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of the relationship between economic growth and interest rate in Turkish economy
- Tez No: 465738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İktisadi Büyüme, Faiz Oranı, Türkiye Ekonomisi, Economic Growth, Interest Rate, Turkish Economy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada öncelikle iktisadi büyüme ve faiz oranı, kapsamlı olarak teorik açıdan ele alınmıştır. Daha sonra 1980-2015 yılları arasında Türkiye ekonomisinde gerçekleştirilen iktisadi büyüme ve faiz politikaları incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye ekonomisinde iktisadi büyüme ve faiz oranı arasındaki nedensellik ilişkisi, 2002-2015 yılları arasındaki üçer aylık verilerle analiz edilmiştir. Analizde; GSYH miktarı, GSYH büyüme oranları, bankalarca açılan mevduat kredilerine uygulanan faiz oranları ve bankalarca açılan ticari kredilere uygulanan faiz oranları değişken olarak kullanılmıştır.Yapılan analiz sonucunda; nominal faiz oranlarından GSYH'ye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilirken, reel faiz oranları ve GSYH büyüme oranları arasında bir nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, economic growth and interest rate are examined from the theoretical point of view. Then the economic growth and interest policies were executed in the Turkish economy between the years 1980-2015 were examined. In the last part, the causality relation between economic growth and interest rate in the Turkish economy has been analyzed quarterly between 2002-2015. In the analysis; amount of GDP, GDP growth rates, interest rates applied to deposit loans opened by banks and interest rates applied to commercial loans issued by banks were used as variables. As a result of the analysis; A one-way causality relationship from nominal interest rates to GDP was found, but a causality relationship between real interest rates and GDP growth rates could not be determined.