Investigating the benefits of implementing the balanced scorecard to improve the organizational performance
Örgütsel performansı artırmak için kurumsal karne kullanımının avantajlarını araştırmak
- Tez No: 465737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Karne, Organizasyonel Performans, Avantajlar, The Balanced Scorecard, Organizational Performance, Benefits
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma örgütsel performansı artırmak için Kurumsal Karne kullanımının avantajlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma şu araştırma sorularına cevap aramaktadır; Kurumsal Karnenin uygulanması örgütsel performansı nasıl etkiler? Kurumsal Karne uygulamasının altında yatan faydaları nelerdir? Çalışma Ürdün'deki Ürdün Gümrüğünün bir devlet sektörü bölümünde yapılmıştır. Bu çalışma, bir endüktif metodoloji sonrasında bir nitel araştırma yöntemi olan tek gömülü vaka çalışmasını kullanılmıştır. Farklı yönetim seviyelerindeki on altı çalışan ile yarı yapılandırılmış sorular kullanılarak görüşme yapılmıştır ve 2008 yılından 2015 yılına kadar arşiv verileri ve belgeleri değerlendirilip incelenmiştir. Çalışma, Kurumsal Karne uygulamasının örgütsel performans sonuçlarını ve çıktılarını olumlu etkilediğini ortaya koymuştur. Buna ek olarak, BSC (Kurumsal Karne) uygulaması ile bir dizi fayda ve altında yatan fayda örgüt gelişimini ve imajını göstermiştir, geliştirmiştir ve teşvik etmiştir. Ayrıca, bu çalışma Kurumsal Karne uygulamasını yorumlayan bir kavramsal model geliştirmiştir ve başarılı bir şekilde uygulanması için daha iyi bir anlayış sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study conducted to investigate the benefits of implementing the Balanced Scorecard to improve the organizational performance. The research seeks to answer the following research questions; How Implementing the Balanced scorecard affect the organizational performance? What are the underline benefits of implementing the Balanced Scorecard? The study conducted in a governmental sector department in Jordan, Jordan Customs. This study used a qualitative research method, single-embedded case study following an inductive methodology. Sixteen employees from different managerial levels interviewed using semi-structured questions, and an Archive data and documents from 2008 to 2015, reviewed and analyzed. The study revealed that the Balanced Scorecard implementation positively affected the organizational performance results and outcomes. In addition, through practicing the BSC a bunch of benefits and underline benefits demonstrated, improved and stimulus the organization development and image. In addition, this study developed a conceptual model interpreted the implementation of the Balanced Scorecard, and offered better understanding for the successful implementation.