Çokkültürlülük bağlamında feminizm tartışmaları
Feminism discussions in the context of multiculturalism
  1. Tez No: 465739
  2. Yazar: MERVE SARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, etnik kimlik, dinsel kimlik, farklılık, Kürt Kadın Hareketi, İslamcı Kadın Hareketi, Ana Akım Feminizm, Multiculturalism, ethnic identity, religious identity, difference, Kurdish feminism, İslamic feminism, Main Stream Feminism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tezde 90'lardan itibaren görünür olmaya başlanan Türkiye'de feminist hareket içindeki farklılıklar meselesi Susan Moller Okin'in başlattığı çokkültürlülük tartışmaları temelinde Kürt Kadın Hareketi, İslamcı Kadın Hareketi ve Ana Akım Feminizm çerçevesinde tartışılmaktadır. Tartışma dahilinde Kürt Kadın Hareketi ve İslamcı Kadın Hareketine mensup kadınların feminist hareket içindeki konumları incelenmektedir. Bu şekilde tez Türkiye'deki feminist harekete farklı kimlikleri ile dahil olan kadınların yaşadığı özgül ezilme biçimleri üzerinden dile getirdikleri talepleri ve bu taleplerin 90'lardan itibaren feminist harekete nasıl yansıdığını göstermeyi ve buradan hareketle günümüzde kültürel farklılıklarla beraber feminist hareket içinde birlikte politika yapmanın olanağını sorgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the issue of difference in Turkish feminist movement is discussed in the context of multiculturalism based on the discussions, started by Susan Moller Okin within the scope of Kurdish feminism, İslamic feminism and Main Stream Feminism. By the discussions, I study the positions of Kurdish and Islamic women within feminist movement. Thus, I aim at revealing the demands of these women from feminist movement stemming from the specify of their suppression as part of a cultural/religious group. Also I want to investigate how these demands have reflected on feminist movement since 1990s and whether it is possible to make policies together with culturally different women in feminist movement today. With this aim, for 90s I study Pazartesi journal and for 2000s I study Amargi journal as sources.