Türk vergi hukukunda özel inşaat işlerinin vergilendirilmesi
Taxation of private construction works in Turkish tax law
  1. Tez No: 465742
  2. Yazar: İSMAİL PAMUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAŞIKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: ĠnĢaat, özel inĢaat iĢi, taĢınmaz, gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, Construction, private construction work, real estate, income tax, corporate tax, value added tax
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Vergi hukukumuzda inşaat işleri; özel inşaat işleri ve taahhüde dayalı inşaat işleri şeklinde ikili bir sınıflandırma altında ele alınmaktadır. Her iki inşaat türü farklı vergilendirme rejimlerine sahiptir. Özel inşaat işleri Türkiye ekonomisinde önemli bir yere ve etkiye sahip olup, bu etkisi son yıllarda daha fazla belirginleşmiştir. Özel inşaat işleri; alım satım ve yapım satım şeklinde gerçekleştirilebildiği gibi kat karşılığı, hasılat paylaşımı gibi esaslarla da yapılabilmektedir. Bunlardan her bir birinin vergilendirme şekli, bazı noktalarda birbirine yaklaşsa bile kendine özgüdür. Söz konusu önemine karşılık özel inşaat işlerinin vergilendirilmesinde, konunun sahip olduğu giriftlik ve çeşitlilik nedeniyle fazla sayıda tereddüt ve ihtilaf ortaya çıkmaktadır. Vergi idaresi ile vergi yargısının pek çok temel meseledeki görüş farklılığı karmaşıklığı artırmaktadır. Özel inşaat işlerinin vergilendirilmesinde ihtilaflı konu sayısının, net olanları aştığı kolaylıkla ileri sürülebilir. Çalışmada özel inşaat işleriyle ilgili tartışmaya açık noktalar irdelenmiş ve bunlarla ilgili görüşlere yer verilerek çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our tax legislation, construction works are classified as two different types: private and contract based construction works. Both types of construction works are subject to different taxation regimes. Private construction business today has a significant position in and effect on Turkish economy, and this effect has even more cyristallised for the last several years. Private construction can be carried out either in the form of purchase and sale or construct and sale business, or flat-for-land and revenue sharing. Although converging for certain aspects, each taxation régime differs a lot and, therefore, have sui generis features. Unlike its importance within the legislation, the taxation of private construction works involve quite a few controversies and confusions in its practice. Discrepancy between the views of tax administration and tax jurisprudence in many aspects also raises the complexity of the subject. The number of controversial issues in this subject exceeds the number of certain ones. This doctoral thesis, hence, particularly focuses on controversial points in private construction business and explores some potential solutions.